« Takaisin

Terveyssosiaalityö näkyväksi -tutkimuksessa uraauurtava kartoitus terveyssosiaalityön sisällöstä

Tutkimuksen tavoitteena on tehdä näkyväksi terveydenhuollon sosiaalityöntekijöiden työn merkittävyyttä osana terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palvelujärjestelmiä sekä kehittää terveyssosiaalityötä. Tutkimukseen osallistuu noin 330 terveyssosiaalityöntekijää HUSista, Helsingin kaupungilta, TAYSista ja Tampereen kaupungilta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun terveyssosiaalityön sisältöjä kartoitetaan Suomessa näin laajasti.

Tutkimuksessa toistetaan aiemmin Melbournen yliopistossa Australiassa tehty tutkimus ja tuloksista voidaan näin tehdä myös kansainvälistä vertailua. Professori Lynette Joubertin työryhmä tutki 17 terveydenhuollon yksikössä yli 500 sosiaalityöntekijän työn sisältöä. Tutkimustulokset ovat olleet merkittäviä ja terveyssosiaalityön rooli osana vaikuttavaa potilastyötä on tullut näkyväksi.

- Terveyssosiaalityö ei ole näkynyt sote-valmisteluissa tarpeeksi. Tämä tutkimus tulee hyvään ajankohtaan. Tämä päivä on tutkimuksen kannalta tärkeä, sillä juuri tänään sosiaalityöntekijät kirjaavat Helsingissä ja HUSin toimipisteissä yhden vuorokauden aikana työtehtäviään ja tästä muodostuu tutkimuksen aineisto. Tampereen aineisto kerätään myöhemmin tänä syksynä, kertoo tutkimusjohtaja, Soccan Heikki Waris -instituutin kehittämispäällikkö Laura Yliruka.

Kyselyt koodataan ja käsitellään kvantitatiivisesti tarkasteltavaan muotoon. Työtehtävistä kirjattavia tietoja ovat muun muassa potilaan elämäntilanne ja syy sosiaalityön tarpeelle, intervention tyyppi, potilaalle järjestetyt palvelut ja yhteistyökumppanit, joiden kanssa potilaan asioita on hoidettu. 

- Tutkimus edustaa myös yhteistoiminnallista käytäntötutkimusta, jossa tutkimusta toteutetaan tiiviisti terveyssosiaalityöntekijöiden kanssa. Tutkimuksen aineistot ovat käytettävissä kussakin osallistuvassa yksikössä tarkempia analyyseja varten, toteaa sosiaalityön käytäntötutkimuksen professori Mirja Satka Helsingin yliopistosta.

Tutkimukseen osallistuvat organisaatiot ovat HUS, Helsingin kaupunki, TAYS ja Tampereen kaupunki. Yhteensä tutkimukseen osallistuu noin 330 terveyssosiaalityöntekijää. Tutkimuksesta tekemisestä vastaa Soccan, Heikki Waris -instituutin, Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston asiantuntijoista koostuva ryhmä. Heidän tukenaan on joukko tutkimukseen osallistuvien organisaatioiden asiantuntijoita ja Melbournen yliopiston tutkijaryhmä.

Tutkimuksen aineisto kerätään syksyllä 2018 ja tulokset julkaistaan loppukeväällä 2019.
Lue lisää Soccan verkkosivuilta.