Sosiaalityö

Sosiaalihuoltolaki antaa perustan sosiaalityölle ja ohjaa sen toteuttamista. Laki korostaa rakenteellista sosiaalityötä ja erityistä tukea tarvitsevien palvelujen järjestämistä sosiaalityöntekijän erityisinä tehtävinä.

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki on tulosta pitkäjänteisestä vaikuttamistyöstä. Lain tarkoituksena on edistää asiakasturvallisuutta ja varmistaa, että sosiaalihuollon asiakkaat saavat laadultaan hyvää sosiaalipalvelua ja kohtelua.

ISO järjesti rakenteellisen sosiaalityön ja viestinnän seminaarin viime vuonna. Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen on jatkunut ISO SOS -hankkeen myötä Etelä-Savossa ja Kainuussa. ISO on yhdessä Kainuun soten, Essoten, Karelia-ammattikorkeakoulun, Xamkin ja Diakin kanssa jättänyt ESR-rahoitushakemuksen rakenteellisen työn osaamisverkoston perustamiseksi. Hankkeeseen ovat aiesopimuksilla sitoutuneet Itä-Suomen yliopiston lisäksi keskeiset sote-kuntayhtymät/kunnat.

Kooste ISOn syysseminaarista Tahkolla 20. - 21.11.2019

ISOn syysseminaari, Sosiaalityön vaikuttavuutta vahvistamassa, järjestettiin 20.−21.11.2019 Tahko Golden Resortin kauniissa miljöössä. Seminaaripalautteissa osallistujat kiittivät puhujien asiantuntemusta ja osaamista sekä monipuolisten esitysten käytännönläheisyyttä ja konkreettisia tutkimuskytkyjä. Tilaisuudessa verkostoituminen toimi mainiosti ja tuli aikuissosiaalityössä todella tarpeeseen – koko maata ajatellenkin.

 

Seuraaville päiville ehdotettiin jo ajankohtia ja paikkoja ensi vuodelle.

Tähän osallistujan sanoitukseen on hyvä tarttua jatkossakin: "Ihana tunnelma, tiedonnälkäistä porukkaa."
Lue tästä koonti syysseminaarista (pdf)

Askel kerrallaan kohti asiakaslähtöisempää aikuissosiaalityötä

Tulevaisuuden aikuissosiaalityö näkyy ja kuuluu työntekijöiden jalkautuessa alueillaan erilaisiin toimintaympäristöihin - kynnystä madaltaen ja apua tarvitsevia tavoittaen.

Joko teidän tiimissä jalkaudutaan?
Katso tästä Jalkautuva aikuissosiaalityö -video (YouTube)

Uusi ISO-raportti: Työikäisten hyvinvoinnissa alueella vakavia puutteita
Alueen työikäisten hyvinvointi tilastojen valossa: korkea sairastavuus, mielenterveysongelmat, heikko työkyky. Aikuissosiaalityön apua tarvitaan Itä-Suomen maakunnissa.
Katso avaintulokset dioista (pdf)

Lue lisää tuoreesta ISO-raportista (pdf)

 

Talous edellä sosiaalityössä -materiaali sosiaalialan työntekijöille
Talous edellä sosiaalityössä -materiaali on suunnattu sosiaalityöntekijöille, -ohjaajille sekä muille sosiaalialan työntekijöille, työvälineeksi asiakkaiden taloudellisen tilanteen selvittämisessä. Tavoitteena on nopeuttaa asiakkaan taloudellisen tilanteen selvittämistä asiakastyöskentelyssä. Materiaalista löydät tarvittavat tiedot talousohjauksen toteuttamiseen sekä hyödyllisiä linkkejä, jos kaipaat lisätietoa aiheesta.
Tutustu materiaaliin tästä (pdf)

Mistä apua rahahuoliin -esite asiakkaille
"Mistä apua rahahuoliin?" on asiakkaille tarkoitettu helppolukuinen esite, johon on koottu tärkeimmät talousohjausta antavat toimijat yhteystietoineen. Esitteen tarkoitus on kannustaa asiakasta hakemaan apua jo riittävän varhain sekä tilanteissa, joissa raha-asiat ovat jo solmussa.

Voit saada esitteen (maksutta) omaan kuntaasi lähettämällä teille tärkeiden talousohjausta antavien toimijoiden yhteystiedot osoitteeseen jutta.koskinen(at)isonet.fi.

Ohessa Joensuun, Kainuun, Kuopion alueen ja Siilinjärven esitteet, joista voit katsoa mitkä tiedot (aikuissosiaalityö, velkaneuvonta, muut toimijat) kaipaavat päivitystä juuri sinun kuntaasi ja lähetämme räätälöidyn esitteen teille.
Tutustu Joensuun esitteeseen tästä (pdf)
Tutustu Kainuun esitteeseen tästä (pdf)
Tutustu Kuopion alueen esitteeseen tästä (pdf)
Tutustu Siilinjärven esitteeseen tästä (pdf)

Sosiaalityön vaikuttavuuden jäljillä -seminaarin materiaalit
ISOn kevätseminaari "Vaikuttavuuden jäljillä" pidettiin 22.5.2019. Seminaarissa kerrottiin valtakunnallisesta Sosiaalityön tulevaisuusselvityksestä, johon on koottu tietoa sosiaalityön tulevaisuudesta ja kehittämisestä. Seminaarissa esiteltiin myös vaikuttavuuden tutkimusta ja sen nykytilaa sosiaalityössä sekä käytännönläheisiä materiaaleja aikuissosiaalityöhön. Ota materiaalit käyttöösi alla olevista linkeistä.

 

Esitykset pdf-tiedostoina:

Pekka Karjalainen: Sosiaalityön hyvä tulevaisuus

Timo Toikko: Vaikuttavuuden tutkimus ja kehittäminen sosiaalityössä

Timo Hankosalo: Mitä tiedämme sosiaalityön vaikuttavuudesta?

Samuli Pietilä: Nuorten arki haltuun -hanke

Samuli PIetilä: Arki haltuun heksagoni

Jutta Koskinen & Päivi Malinen: Taloussosiaalityön nykytila ja sen kehittäminen

 

Lisätietoja:
paivi.malinen(at)isonet.fi