« Takaisin

Esittelyssä: Anni Vänttinen, asiantuntijatyön harjoittelija


Syyskuun alussa minulla oli ilo aloittaa asiantuntijatyön harjoittelijana Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksessa - ystävien ja kumppaneiden kesken ISOssa. Olen Itä-Suomen yliopiston viidennen vuoden sosiaalityön opiskelija ja harjoittelu kuuluu osaksi sosiaalityön maisterivaiheen opintojani. Ennen ISOlle tuloa olen saanut perehtyä opintoihin kuuluvissa harjoitteluissa kotikuntani Rautalammin sosiaalipalveluihin sekä lastensuojeluun Suonenjoella. Lisäksi olen työskennellyt sosiaalityöntekijänä erityishuollossa Pieksämäellä, saaden arvokasta käytännön kokemusta ja oppia sosiaalityön asiantuntijuudesta erityistä tukea tarvitsevien ihmisten parissa tehtävässä työssä.

 

Opintojen edetessä ja ammatillisen kasvun pyörteissä olen löytänyt itseni kahvipöytäkeskusteluissa ennemminkin kysyjänä kuin vastaajana, pohtijana kuin tietäjänä. Tämän vuoksi myönsin lopulta itselleni kandidaatin tutkielmaa viimeistellessäni, että sosiaalityön tutkimuksesta tunnen löytäväni sen innostuneimman ja aidoimman sosiaalityöntekijän itsestäni - sosiaalityöhän on paitsi vahva ja vaikuttava professio myös tieteenala. Tutkimus ja siihen perustuva käytännön sosiaalityön ja -alan kehittäminen näyttäytyvät minulle keinoina kestävämmän ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseksi – harjoittelijana ISOlla pääsen ottamaan tämän ensimmäisen tärkeän askeleeni valitsemallani polulla.

 

Harjoitteluni aikana pääsen tutustumaan ja osallistumaan jo käynnissä oleviin ja alkaviin tutkimushankkeisiin, tapaamaan alueellisia verkostoja ja kehittämään tutkimuksellisia valmiuksiani vahvaa osaamista omaavassa ISOn porukassa. On innostavaa päästä tutustumaan ISOn ajankohtaisiin teemoihin, kuten rakenteelliseen sosiaalityöhön, tiedolla johtamiseen ja vaikuttavuuteen, sosiaalialan kehittämisen ja tutkimuksen näkökulmasta ja samalla syventää omaa ymmärrystäni sosiaalityöstä ja sosiaalialan tulevaisuuden visioista.

 

Tutkijaksi kasvun ja sosiaalityön opintojen vastapainona jatkan suuren maailman ihmettelyä kotona kevyemmin kahden pienen tyttäreni kanssa luonnossa liikkuen ja heidän kanssaan päivittäin jotain uutta oppien. Matkustaminen lähelle ja kauas perheen tai ystävien kanssa on myös ollut jo vuosikymmenen keinoni oppia paremmin ymmärtämään itseäni ja ympäröivää maailmaa – sekä antaa ajatuksille luova tauko.