« Takaisin

SOSRAKE: Esittelyssä Xamkin hankekehittäjä Johanna Hirvonen

Hanna Hirvonen katsoo iloisesti pää hieman kallellaan kameraan, hänellä on silmälasit, vaaleat olkapäille ulottuvat hiukset ja yllään rosan värinen t-paita, taustaseinä on maalattu elävästi keltaisella ja vihreällä viistoon menevillä leveillä raidoilla.

Johanna Hirvonen, hankekehittäjä, sosiaalialan yliopettaja,
SOSRAKE-osaamisverkosto -hanke,
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk

 

Koulutuksella vahvistetaan rakenteellisen työn osaamista

Kehittämistyössä yhdistyvät parhaimmillaan kokeilut ja käytäntö, uteliaisuus, tutkiminen sekä oppiminen. Näiden yhdistäminen on sekä innostavaa että vaativaa. Tämän huomasin jo viime syksynä osallistuessani SOSRAKE-osaamisverkosto -hankkeen suunnitteluun yhdessä sosiaalityön, tutkimus- ja kehittämistyön sekä koulutuksen asiantuntijoiden kanssa. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk on mukana 1.5.2020 käynnistyneessä SOSRAKE -hankkeessa osatoteuttajana. Tämä näkyy muun muassa 50 %:n työpanoksenani hankkeessa. Toisen puolikkaan työajastani käytän nykyisten yliopettajan tehtävien hoitamiseen Xamkin sosiaalialan koulutuksessa Mikkelissä.

 

Xamk tarjoaa hankkeessa koulutuksellista asiantuntemusta esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevien sosiaalipalveluiden asiakkaiden osallisuutta tukevien ja jalkautuvien tiedonkeruumenetelmien soveltamisessa. Lisäksi hankkeessa on tarkoitus tuottaa rakenteellisen sosiaalityön digitaalinen valmennus- ja koulutuskokonaisuus. Digitaalinen oppimisympäristö mahdollistaa sosiaalialalla jo toimivien ja alalle kouluttautuvien tulevien ammattilaisten sekä alan opettajien kohtaamisen ja yhteisoppimisen. Jaettuun tietoon perustuvassa oppimisessa korostuu hankkeen tavoite rakenteellisen työn uudenlaisen osaamisen vahvistamisesta.

 

Rakenteellisen sosiaalityön osaamisen vahvistaminen edellyttää nykyisten ja tulevien alan ammattilaistan perehtymistä rakenteellisen työn tavoitteisiin, käsitteisiin ja käytäntöihin. Opettajan roolissa toivon voivani toimia linkkinä sosiaalialan opiskelijoiden ja osaamisverkoston välillä niin, että opiskelijat saavat jo opintojensa aikana ammatillisesti motivoivia oppimiskokemuksia rakenteellisesta työstä ja voivat viedä osaamistaan eteenpäin käytännön työelämässä.

 

Odotan kehittämistyön käynnistymistä. Itselle läheisin työn tekemisen tapa on sosiaalialan tutkimus- ja kehittämistyö, jossa olen ollut mukana lähes parinkymmenen vuoden ajan. Ammattialojen tähdistössä sosiaaliala on ollut se kirkkain tähti, jota seurata, mutta kohteen tarkentuminen on vaatinut omat kasvuprosessinsa ja -vuotensa. Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri, tehnyt tutkinnon pitkän kaavan mukaan kahteen kertaan – ensin sosiaalipolitiikasta, iän ja kokemuksen kerryttyä sosiaalityöstä. Lisäksi olen terveystaloustieteestä väitellyt filosofian tohtori. Vapaa-aikanani rentoudun kuorossa ja luonnossa. Kasvihuone ja kasvilavat odottavat jo pihan perällä keväthuoltoa!