Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
Kansa-koulu 5 -hanke täydessä vauhdissa
-

Julkaistu , päivitetty

Kansa-koulu 5 -hanke täydessä vauhdissa

Sosiaalihuollon kirjaamisosaamista vahvistava Kansa-koulu 5 -hanke käynnistyi vuoden 2023 alussa. Alkuvuosi on ollut järjestäytymisen, suunnittelun ja tarpeiden keräämisen aikaa.

Kolme aikuista hymyilee

Kansa-koulu-hankkeet ovat valmentaneet sosiaalihuollon organisaatioihin kirjaamisasiantuntijoita vuodesta 2015 alkaen. Suositut valmennukset saavat jatkoa myös viidennen Kansa-koulu-hankkeen toimintakaudella.

Maksuttoman verkkovalmennuksen sisältöjä päivitetään parhaillaan ja itse valmennukset järjestetään syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana. Haku yksityisten sosiaalihuollon organisaatioiden kirjaamisasiantuntijavalmennuksiin oli toukokuussa. Hakijoita oli yli 500 ja valituille on ilmoitettu valmennukseen pääsystä. Lisätietoa valmennuksesta löytyy hankkeen verkkosivuilla (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Hyvinvointialueiden työntekijöille kiintiöidyt valmennuspaikat jaetaan hyvinvointialueiden sisäisen valintamenettelyn kautta. Hanke välittää valintamenettelyyn liittyvät ohjeet suoraan hyvinvointialueille kesäkuun aikana.

Tarpeet ohjaavat toimenpiteitä

Alkuvuosi 2023 on ollut hankkeessa järjestäytymisen ja tarpeiden keräämisen aikaa. Erilaisia työpajoja sekä verkostotapaamisia on järjestetty niin hyvinvointialueiden, yksityisten organisaatioiden kuin myös muiden sosiaalihuollon kirjaamisen kentällä vaikuttavien kansallisten toimijoiden kanssa.

Kevään mittaan on pohdittu ja suunniteltu muun muassa kirjaamisasiantuntijoiden roolia ja verkostoitumista hyvinvointialueilla sekä kansallisten toimijoiden keskinäistä työnjakoa ja yhteistyötä. Työryhmien ja verkostojen kautta kerätään myös tietoa siitä, minkälainen oppimateriaali ja kirjaamisasiantuntijavalmennus palvelisi sosiaalihuollon kenttää parhaiten.

Syyskaudella hankkeessa aletaan rakentaa kirjaamisen peruspakettia, jota sosiaalihuollon organisaatiot voivat tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi henkilöstönsä perehdyttämisessä. 

Tilannekuvaa kirjaamisen kehittämisestä

Hankkeessa kerätään myös tilannekuvaa sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisestä. Vuonna 2022 toteutettu Kansa-koulu 4.0 -hanke tuotti laatuaan ensimmäisen Sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen tila -raportin (linkki avautuu uuteen ikkunaan), joka perustui hyvinvointialueille lähetettyyn kyselyyn.

Vastaavanlaista tilannekuvatietoa kerätään myös tämän hankkeen toimintakaudella.

Tutustu hankkeen viestintään

Kansa-koulu 5 -hankkeen toimintakausi on 1.1.2023–31.3.2024. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeelle avustusta. Avustus on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU).

EU:n rahoittajalogo