Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-raportti: Itä-Suomessa synkkä tilanne kodin ulkopuolelle sijoittamisen riskitekijöissä
-

Julkaistu

ISO-raportti: Itä-Suomessa synkkä tilanne kodin ulkopuolelle sijoittamisen riskitekijöissä

Juuri julkaistu ISOn raportti Lasten ja nuorten kodin ulkopuolelle sijoittamisen riskitekijöitä - tilanne Itä-Suomessa (2010-2022) (pdf, avautuu uuteen ikkunaan) pureutuu lasten ja nuorten kodin ulkopuolelle sijoittamisen riskitekijöihin. Lastensuojelussa kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten lukumäärä on viime vuosikymmenien aikana lisääntynyt, ja Itä-Suomessa tilanne on erityisen synkkä.

Raportin alussa tehdään katsaus lasten hyvinvoinnin haasteisiin, eriarvoistumiseen ja yhteiskunnalliseen murrosilmapiiriin. Varsinaiset raportissa kuvatut riskitekijät on valittu sijoittamisen taustatekijöitä selvittävien tutkimusten perusteella. Raporttiin nostettuja riskitekijöitä ovat vanhempien köyhyys, mielenterveys- ja päihdeongelmat sekä lasten kohdalla koulunkäynnin vaikeudet, mielenterveys- ja päihdeongelmat. 

Vuosien 2010–2022 tilastot Itä-Suomesta kertovat, että useat merkittävät kodin ulkopuolelle sijoittamista lisäävät riskitekijät ovat alueella yleisempiä kuin koko maassa keskimäärin. Tilanteen korjaaminen ja mahdolliset ennakoivat toimet edellyttävät lisätietoa ilmiöstä, sillä lastensuojelun kysymykset ovat sekä inhimillisesti että kansantaloudellisesti tärkeitä. Alueelliset erot on tärkeää tunnistaa ja tehdä muutokseen vaikuttavia ratkaisuja sosiaalialan tietoon ja tutkimukseen perustuen.