Julkaistu
Kainuun MRV-osahankkeen kehittämistyö on käynnistynyt vauhdikkaasti
Kainuun Matkalla riittävään vanhemmuuteen -osahankkeen kehittämistyö on käynnistynyt toden teolla vuoden 2025 alusta alkaen. Hanketiimillä on ollut kova halu päästä aiemmin aloittaneiden osahankkeiden ja päätoteuttajan kanssa samaan aikatauluun ja kiriä muita kiinni kehittämistyössä. Muista ryhmähankkeen toimijoista on ollut suuri apu ja Kainuun hanketiimi on voinut parastaa muiden jo aloittamia ja kokeilemia toimintoja kehittämistyön tueksi.
Moniammatillisen yhteiskehittämisen rakentumista
Hankkeessa on käynnistetty paikalliset yhteiskehittämisen tilaisuudet, joissa kartoitettiin kevään aikana Kainuussa tehtävän moniammatillisen yhdessä työskentelyn nykytilaa, sen onnistumisia ja haasteita sekä toiveita tulevaisuuteen. Hanketiimi tapasi lastensuojelun henkilöstöä ja sen verkostoja kuudella paikkakunnalla, joihin kahteen kutsuttiin ammattilaisia myös naapurikunnasta. Kartoitusta tehtiin talven aikana myös eri tilaisuuksissa ja kohtaamisissa eri tahojen ammattilaisten kanssa pyytämällä heitä tekemään tulevaisuuden muistelua moniammatillisen työskentelyn tilanteesta MRV-hankkeen päätyttyä.
Kokemustietoa mukaan kehittämistyöhön
Kainuun osahankkeen suuri onnistuminen on kevään aikana rekrytoidut lastensuojelun kokemusasiantuntijat. Kokemusasiantuntijatoiminnasta järjestettiin kaikille avoin infotilaisuus, jossa aiheesta kiinnostuneet saivat ennakkotietoa kokemusasiantuntijuudesta ja kokemusasiantuntijana toimimisesta Kainuun MRV-hankkeessa. Infotilaisuuden jälkeen hanketiimi haastatteli hankkeen kokemusasiantuntijana toimimisesta kiinnostuneet. Kainuuseen saatiin ensimmäiset viisi lastensuojelun kokemusasiantuntijaa. Kehittämistyö yhdessä kokemusasiantuntijoiden kanssa alkoi huhtikuussa, jolloin he saivat perehdytyksen hankkeeseen ja siinä tehtävään kehittämistyöhön. Yhteiskehittäminen kokemusasiantuntijoiden kanssa aloitettiin luomalla hankkeen kokemusasiantuntijatoiminnalle yhteiset pelisäännöt ja sopimalla yhteisestä työskentelystä. Kokemusasiantuntijat pääsevät toukokuussa kehittämään hankkeessa toteutettavaa systeemisen työotteen tehostekoulutusta, johon halutaan saada mukaan kokemuksia lastensuojelun asiakkaiden näkökulmasta.
Kokeilut käyntiin perheiden tueksi
Moniammatillisen vanhemmuuden tukemisen jalkautuva pilotointi alkoi niin ikään kevään aikana. Pilotoinnissa hanketiimi tai sen yksittäinen jäsen jalkautuu lastensuojelun avo- ja sijaishuollon perheisiin, joille lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä katsoo olevan hanketiimin osaamisesta hyötyä. Tarkoitus on työskennellä perheiden kanssa monitoimijaisesti ja perheiden suostumuksella vanhemmuutta tukien. Jokaiselle perheelle räätälöidään heidän tarpeistaan lähtevät tavoitteet, joihin myös perhe haluaa sitoutua. Yhteisessä työskentelyssä korostuvat perheiden voimavarojen esille nostaminen ja muutostyöskentely. Perheet saavat käyttöönsä työkaluja ja hanketiimi kokeilee tapaamisilla erilaisia työmenetelmiä, joiden arvioidaan tukevan tavoitteiden saavuttamista. Työskentelyssä huomioidaan myös perheiden tilannekohtaiset tarpeet tuelle ja toimitaan niiden mukaisesti. Pilotointityöskentelyssä käytetään vaikuttavuusmittareita, joiden käyttö lastensuojelun työssä on uutta.
MRV-hanke on Kainuussa otettu hyvin vastaan lastensuojelussa ja sen verkostoissa. Ammattilaisten odotukset ja toiveet hankkeessa tehtävää kehittämistyötä kohtaan ovat suuret. ”Tätä on odotettu” -kommentit ovat tuoneet hanketiimille varmuuden siitä, että hanke ja siinä tehtävä kehittämistyö on tarpeellinen kainuulaiselle lastensuojelulle – sekä sen ammattilaisille että asiakkaille.