Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
Sosiaalialan osaamiskeskus opetuksen tukena
-

Sosiaalialan osaamiskeskus opetuksen tukena

Minulla on ollut ilo olla Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen hallituksen jäsen jo yli 10 vuoden ajan. Osaamiskeskuksen hallitus on tarjonnut minulle näköalapaikan sosiaalialan haasteisiin ja kehittämiseen. Jokaisella kohtaamisella on aina jäänyt myös jotain merkittävää mieleen, jotakin jota olen voinut hyödyntää työssäni. Lähes aina on syntynyt myös omakohtaisia oppimiskokemuksia – jotakin, jonka ymmärrän aikaisempaa paremmin.

ISO-yhdistyksen hallituksessa on ollut pysyvinä jäseninä edustus myös alueen korkeakouluista. Nykyisessä työssäni Kajaanin ammattikorkeakoulussa olen pystynyt hyödyntämään aikaisemmin oppimaani, niin aikaisemmista työtehtävistä kuin hallitustyöskentelyssä oppimaani.

Esimerkiksi LUMO-hankkeessa kehitetyt toimintakortit soveltuvat sellaisenaan myös opetustyöhön ja erilaisiin simulaatioharjoituksiin sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille. Kehittelemällä toimintakorttien ympärille sopivia harjoitteita, niiden avulla on mahdollista vahvistaa alan opiskelijoiden ymmärrystä monitoimijaisesta palvelutarpeen arvioinnista. Toimintakortit ovat saatavilla Innokylästä (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Kannustan kaikkia sosiaali- ja terveysalan opettajia hyödyntämään avoimia oppimateriaaleja ja kehittämään niitä edelleen omassa työssään. Syksyllä 2021 kehittelin simulaatioharjoituksen hyvinvointialueiden käynnistymiseen liittyvistä kriiseistä. Tämän harjoituksen pelimekaniikan kehitin tutustumalla muihin avoimiin oppimateriaaleihin. Muun sisällön laadin aikaisempien kokemusteni ja lukemani perusteella. Parhaimmillaan avoimet oppimateriaalit kehittyvät ja jalostuvat, kun useat eri opiskelijaryhmät kokeilevat niitä.

Hyvinvointialueen kriisit -simulaatioharjoituksen materiaalit löytyvät Avointen oppimateriaalien kirjastosta (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Kirjoittajat

Matti Heikkinen
yliopettaja, Kajaanin ammattikorkeakoulu

Artikkelin asiasanat

LUMO-hanke
monitoimijaisuus
toimintakortit