Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
Haastavat erot -konsultaatioryhmä: moniammatillista tukea eroperheiden kanssa työskenteleville ammattilaiselle
-

Haastavat erot -konsultaatioryhmä: moniammatillista tukea eroperheiden kanssa työskenteleville ammattilaiselle

Käsi ylös ne, jotka eivät ole koskaan olleet asiakastilanteessa, jossa toteavat riitaisille erovanhemmille: ”Ei tilanteelle mahda mitään, menkää oikeuteen ratkaisemaan riitanne”.

Veikkaan, että tämä on monelle eroperheitä kohtaavalle ammattilaiselle jossain määrin tuttu tilanne. Vanhempien ero voi olla riitaisa ja hankala jo heti alusta alkaen tai sitten se ajautuu ajan myötä syvään konfliktiin, josta ei näytä olevan ulospääsyä. Perhe-elämän aikana on voinut olla väkivaltaa, joka jatkuu eron jälkeen ja aiheuttaa huolta perheenjäsenten turvallisuudesta. Vanhemmat hakevat epätoivoisina ja hädissään apua useilta eri ammattilaisilta, jotka joutuvat toteamaan, ettei heillä ole keinoja tai resursseja auttaa perhettä. Vaikka huoltoon ja tapaamisiin liittyvään riitaan saisikin ratkaisun oikeudesta, vanhempien välinen konflikti ja erilainen väkivalta saattavat jatkua oikeuskäsittelyn jälkeenkin. Vaativan tilanteen äärellä onkin aina erityisen tärkeää pysähtyä tarkastelemaan asiaa erityisesti lapsen näkökulmasta. Millainen mahdollisuus lapsella on elää lapsuuttaan, saada kasvaa ja kehittyä turvassa?

Turvassa-hankkeessa (2019–22) edellä mainitut tilanteet ovat tulleet tutuiksi niin asiakkaiden kuin ammattilaisten kertomana. Pitkittyneet ja konfliktoituneet erotilanteet ovat kuormittavia siinä eläville perheille sekä heitä kohtaaville ammattilaisille. Hankkeessa vuonna 2020 toteutetun laajan tiedonkeruun lopputulemana yhä useammat ammattilaiset toivoivat moniammatillista näkökulmaa sekä konsultatiivista tukea haastaviin tilanteisiin eroperheiden kanssa työskennellessä. Ammattilaisilta kerätyn tiedon perusteella julkaistiin Suositukset vaativien ero- ja huoltoriitojen työkäytäntöjen kehittämiseksi (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Syksystä 2022 alkaen Kuopion alueella on toiminut Haastavat erot -konsultaatioryhmä, jonka tarkoituksena on tarjota moniammatillista tukea vaativiin erotilanteisiin. Vuoden 2023 alusta konsultaatioryhmä on koko Pohjois-Savon hyvinvointialueen ammattilaisten käytettävissä. Eroperheitä kohtaavalla ammattilaisella on mahdollisuus pyytää konsultaatiota Haastavat erot -työryhmältä ottamalla yhteyttä ryhmän puheenjohtajaan tai sihteeriin (yhteystiedot lopussa). Eroperheen tilanteen ei tarvitse olla pitkittynyt, vaan mikäli ammattilainen kokee tarvitsevansa ”ajatteluapua” ulkopuoliselta taholta, voi konsultaatiopyynnön tehdä. Konsultaatiota voi pyytää joko huoltajien suostumuksella tai anonyymisti. Konsultaatioryhmä kokoontuu joka kuukauden viimeinen keskiviikko klo 12–14, ja konsultaatiopyyntö tulee tehdä viikkoa ennen ryhmän kokoontumista.

Vanhempien konfliktoitunut erotilanne on riski lapsen hyvinvoinnille ja turvallisuudelle. Mitä haastavampi tilanne on, sitä enemmän tarvitaan monialaista yhteistyötä sekä yhteistä vuoropuhelua lapsen ja vanhempien tueksi.

Pohjois-Savon Haastavat erot -työryhmän yhteystiedot:

  • Satu Miettinen (pj.), satu.miettinen1@pshyvinvointialue.fi                                        
  • Timo Hankosalo (sihteeri), timo.hankosalo@isonet.fi

Kirjoittajat

Emmi Heikkinen
hanketyöntekijä, Turvassa-hanke, Viola - väkivallasta vapaaksi ry

Artikkelin asiasanat

monialaisuus
sosiaalityö
väkivalta