Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
Ikäystävällisesti Eloisissa merkeissä
-

Ikäystävällisesti Eloisissa merkeissä

Kesäloman jälkeen katse kääntyy ikäpalveluihin. Nimittäin ennen lomia kovasti pohditutti, miten selvitään tästä kesästä, kun tekijöitä puuttui ja henkilökunta oli - ja on edelleen - kovan työtaakan edessä. Etelä-Savon Eloisa-hyvinvointialueella ikäpalvelujen asiakkaita tulee jatkuvasti lisää väestön vanhetessa. On pakko miettiä uusia toimintatapoja, jotta resurssiviisaasti tehtäisiin töitä. Samalla kipuillaan vielä muutoksista, mitä hyvinvointialueelle siirtyminen väistämättä toi tullessaan.

Ikäpalveluja ei voi kesän ajaksi sulkea, vaan palvelut pitää turvata. Eloisan strategiassa olemme luvanneet mennä aina asiakkaat edellä, olla rohkeita edelläkävijöitä sekä suunnannäyttäjiä.  Haluamme olla Ikäystävällistä aluetta ja ajatella ikääntyvää väestöä myös voimavarana: Myö yhessä onnistutaan!  Henkilöstön veto- ja pitovoimatekijät sekä lähijohtamisen kehittäminen ovat ykkösasioita. 

Esimerkkinä myö yhessä -tekemisestä on ikäpalvelujen kenttätyön kokeilu, mikä ilahdutti. Asiantuntijat, esihenkilöt, päälliköt ja vastaavat siirtyivät parin viikon ajaksi avuksi ikäpalvelujen asiakastyöhön. Osa toimi jopa pidemmän aikaa sen mukaan, miten se omat tehtävät antoivat myöten. Oli ilo lukea pääosin positiivisia palautteita tästä kokemuksesta.

Kenttäjaksolla on ollut mahdollisuus nähdä, mitä asiakastyössä tapahtuu, oppia ja oivaltaa sekä tutustua työntekijöihin. Siinä työn ohessa keskustelun lomassa parannettiin monesti työilmapiiriä ja yhdessä tekemisen meininkiä sekä asiakastyötä. Myös organisaatiokulttuurin näkeminen uusin silmin, ja havaintojen esilletuominen, on ollut äärimmäisen antoisaa ja avartavaa.

Kun ollaan yhdenvertaisia ja opitaan ymmärtämään toistemme töitä, kaadetaan raja-aitoja ja rakennetaan mieluummin siltoja. Tässä erään gerontologisen sosiaalityöntekijän palaute: ”Kenttätyöviikko oli erittäin mielenkiintoinen ja sain tehdä yksikössä monenlaista avustavaa työtä. Ilmapiiri työyksikössä oli mielestäni hyvä. Työntekijät kiittelivät avusta ja moni oli sitä mieltä, että olisi hyvä, jos iäkkäiden yksiköihin jalkauduttaisiin jatkossakin mm. esimiesten ja asiantuntijoiden toimesta.”

Olen iloinen tästä asenteesta ja rohkeasta osallistavasta johtamisesta. Kipuilevakin päätös kääntyy myös positiiviseksi. Suosittelen välillä hyppäämään ja tutustumaan sinne arkityöhön, työntekijöiden joukkoon. Johtajuus on ryhmätyötä. Ei voi hyvin johtaa ja kehittää, jos ei tiedä, mitä johtaa. Toimitaan yhdessä muuttuvissa olosuhteissa. Asenteet ja mielikuvat syntyvät pääosin kokemuksista ja ne myös muuttuvat vain kokemusten myötä.

Kenttätyökokeilu on yksi tapa kehittää omia työtapoja ja johtamistaitoja. Afrikkalaisen sananlaskun mukaan ”Yksin pääsee lujaa, yhdessä pääsee perille”. Näillä ajatuksilla jatkamme myö yhessä -tekemistä Eloisissa merkeissä, Ikäystävällisessä Etelä-Savossa.

Kirjoittajat

Niina Kaukonen
YTM, TtM, opettaja, sosiaalityöntekijä, Eloisan Etelä-Savon toimialajohtaja, Ikääntyneiden palvelut

Artikkelin asiasanat

gerontologinen sosiaalityö
ikäpalvelut
ikäystävällisyys
johtajuus
johtaminen
kenttätyökokeilu