Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
Mihin ainakin voimme luottaa?
-

Mihin ainakin voimme luottaa?

ISOssa arvostamme asiantuntijaverkostoja.  Kumppaniemme kalenterit pursuavat työtä ja toimintaa, eikä yhteisen ajan löytäminen käy helposti. Etenkin sote-uudistuksen valmisteluihin olemme suhtautuneet vuosikaudet ymmärryksellä, jättäneet perustyössään kamppaileville tilaa myös niille. Eli hieman harvakseltaan ISO-verkostotapaamisia juuri nyt, kun se tai tämä soten päivämäärä on pitänyt tai pitää asiantuntijoiden nyrkit savessa lähes vuorokaudet ympäri.  

Kun ISO-kohtaamiselle on aika löydetty, se on käytetty mahdollisimman viisaasti yhteiseksi hyväksi. Nyt tarjoamme kaikille asiantuntijaverkostoillemme yhteisen napakan osaamisen kehittämisen iltapäivän 1.6. Ajankohtaisia teemoja siinä ovat uudet sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimus-, koulutus-, kehittämis- ja innovaatiorakenteet (TKKI), ylipäätään luottamuksen rakentamisen stepit ja tärpit monimuotoisissa yhteistyökuvioissa sekä vielä työssä jaksamisen avainasiat. Tiivis ja toivottavasti monelle antoisa rupeama!

Sote-järjestämisvastuun hallinnollinen uudistaminen on jäänyt pitkään haaveeksi, mutta nyt siihen oltaisiin saamassa konkreettinen etenemisaskel. Ensi vuoden alussa toimintansa aloittavat hyvinvointialueet ovat tietysti kovan ’happotestin’ edessä: saadaanko palvelut toimimaan suuremmitta sähläyksittä. Tähän taustalle tarjoamamme luottamuskysymysten pohdinta on yhtenä näkökulmana varmasti paikallaan. Mitä meillä olisi ilman luottamusta?

Järjestämisvastuun siirtoon keskittyessä esimerkiksi TKKI-kysymysten pohdinta on siirtynyt aina vain ’hieman tuonnemmaksi’. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä (NHG) on tehty viime kuukausien aikana esimerkiksi yliopistollisten sairaaloiden ja sosiaalialan osaamiskeskusten tilanteesta. Valtakunnallisia linjauksia ja eduskunnan edellyttämiä TKKI-säädöksiä kuitenkin odotetaan vielä.

On hyvä hetki kuulla, mitä toiveita sosiaalityön emeritaprofessori Anneli Pohjolalla olisi soten TKKI-kuviointeihin. Miltä Annelin toiveet kuulostavat tuoreen hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtajan ja kokeneen kansanedustajan kannalta, sekin webinaarissamme selviää. Ja mitä mieltä Sinä itse olet: luotatko, että alan veto- ja pitovoiman rinnalle saadaan jatkossa riittävästi uudistusvoimaa?

Alan ammattilaiset ovat olleet viime vuodet lujilla. Koronakriisi on vaikuttanut kaikkien työhön. Ukrainan sota tuo avuntarvitsijoita Suomeenkin. Työmarkkinatilanteessa on omat mutkansa matkassa. Ja siihen vielä tulevat sote-kuviot – miten ihmeessä tämä kaikki kunnialla hoidetaan?

Siihen voi luottaa, että työtä ja tekemistä on edessä paljon. Ja että eteen tulee sellaisiakin kysymyksiä, joita ei ole osattu ennakoida. Yksin meistä kukaan ei näitä yhtälöitä ratkaise. Sosiaalialan – jos jonkun – luulisi osaavan suurissakin yhteiskunnallisissa muutoksissa hyödyntää osallisuutta, kumppanuutta, yhteisiä kohtaamisia, monipuolisia verkostoja ja yhteisvastuuta. Tule mukaan osallistumaan!

Kirjoittajat

Tarja Kauppila
johtaja, ISO