Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
-

Oppia tulevaan

SOSRAKE-hanke päättyy vuoden lopussa. Minä hyppäsin SOSRAKE-junaan syksyllä 2021 ja sain aikamoisen kyydityksen kehittämistyön kiemuroissa. Miksi menin mukaan?

Olen kiinnostunut ongelmista. Olen kiinnostunut siitä, missä mennään pieleen. Olen erityisen kiinnostunut siitä, missä voidaan mennä pieleen. Tätä voisi kutsua pessimismiksi, mutta olenhan kotoisin Kainuusta.

SOSRAKE-hankkeen aikana olen oppinut todella paljon ratkaisuista ja niiden toimeenpanosta. Hanketiimi, jossa asiantuntemus, kokemus ja yhdessä tekeminen oli sääntö eikä poikkeus, opetti minulle sitä, miten ratkaisuja tehdään ja toimeenpannaan.

Hankkeen konkreettisin oppi itselleni on, että sitoutunut porukka, yhteinen tavoite ja sovellettavat työkalut ovat avaimia onnistuneeseen kehittämistyöhön.

Sitoutuneeseen porukkaan kuuluu tässä tapauksessa hanketiimi. Omalla tavallaan myös digialustalla toiminut laaja osaamisverkosto oli sitoutunut. Avainkumppaneista löytyi organisaatioita ja yhteyshenkilöitä, jotka laittoivat itseään, osaamistaan ja resurssiaan likoon rakenteellisen sosiaalityön teemassa.

Yhteinen tavoite (hankesuunnitelmasta poiketen) muotoutui saavutukseksi, joka sanoitettiin joulukuun tiimiarvioinnissa: On tuettu räätälöidyllä osaamistarpeisiin vastaavalla koulutuksella ja valmennuksella rakenteellisen sosiaalityön toimeenpanoa. Tämän tavoitteen ja saavutuksen voit elää todeksi katsomalla SOSRAKE-hankkeen loppuseminaarin tallenteen (ISOn YouTube-kanavan video, avautuu uuteen ikkunaan).

Sovellettavat työkalut onkin sitten se haastavin osuus hahmottaa. Ympärillä pyörivät, häärivät, löytyvät, tunnistettavat ammattilaiset ovat työkaluja. Yhteinen keskustelu ja toisen kuunteleminen ovat työkaluja. Konkreettisen toimeenpanoon liittyen viestinnälliset teot (joita voit kootusti tarkastella tästä, pdf avautuu uuteen ikkunaan) ovat työkaluja.

Kun ISOssa lähdetään toteuttamaan strategiaa vuodelle 2023, niin rakenteellinen sosiaalityö elää sitä omassa työnkuvassani todeksi noilla edellä mainituilla eväillä. Porukka kokoon. Työkalupakki hahmottumaan. Ketkä ammattilaiset innostuvat YTA-tasoisesta rake-verkostosta? Minkälainen valmennuksellinen kokonaisuus palvelisi rake-teemassa? Onko meillä yhteinen päämäärä?

Kirjoittajat

Hanna Tervo
suunnittelija, vs. projektikoordinaattori, SOSRAKE-osaamisverkosto-hanke, Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Artikkelin asiasanat

rake
rakenteellinen sosiaalityö
rakenteellinen työ
SOSRAKE-hanke