Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
Kansa-koulu 5 -hanke päättynyt
-

Julkaistu

Kansa-koulu 5 -hanke päättynyt

Kansa-koulu 5 – Sosiaalialan kirjaamisosaamisen vahvistaminen yhteiskehittämällä -hanke on päättynyt 31.3.2024. Kiitämme ISOsti kaikkia kehittämistyössä mukana olleita!

Hankkeen tehtävä oli edistää sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisrakenteiden muodostumista yhteistyössä kansallisten toimijoiden ja hyvinvointialueiden kanssa, ja hanketyötä tehtiin niin kansallisella, alueellisella kuin hyvinvointialueiden tasolla.

Aluekoordinaattoritoiminta tarjosi kohdennettua tukea hyvinvointialueiden kirjaamisen kehittämisestä vastaaville henkilöille. Avainhenkilöverkosto kokosi yhteen hyvinvointialueiden kirjaamiskoordinaattoreita ja tarjosi vertaistukea sekä paikan yhdessä oppimiselle ja hyvien käytäntöjen jakamiselle. Yksityisten toimijoiden verkosto tuki pieniä ja suuria organisaatioita ja edisti kirjaamisen kehittämisen kiinnittymistä osaksi yksityisen sosiaalihuollon yleisen kehittämisen ja valvonnan rakenteita. Kansallinen projektiryhmä piti yllä vuoropuhelua sekä tuotti tilannekuvaa kansallisen tason toimijoiden kehittämisestä.

Hankkeessa järjestettiin kautta aikain viimeiset kirjaamisasiantuntijoiden valmennukset. Valmennusryhmiä toteutui yhteensä 36 ja niistä valmistui 728 uutta kirjaamisasiantuntijaa. Julkisen sektorin ryhmistä valmistui 253 suomenkielistä ja 65 ruotsinkielistä asiantuntijaa, ja yksityisen sektorin ryhmistä 365 suomenkielistä ja 20 ruotsinkielistä asiantuntijaa. Lisäksi valmennettiin hankkeen avainhenkilöverkostosta 25 uutta asiantuntijaa. ISOn alueelle saatiin 28 kirjaamisasiantuntijaa julkiselle ja samoin 28 yksityiselle sektorille. Avainhenkilöistä 5 oli ISOn toiminta-alueelta.

Hanke tuotti sosiaalihuollon kirjaamisen peruspaketin käsikirjoituksen. Peruspaketti on tiivis perehdytys sosiaalihuollon kirjaamiseen, joka tuotetaan avoimena digitaalisena oppimateriaalina. Peruspaketin kehittämistyö jatkuu Kansa-koulu 6 -hankkeessa, jossa peruspaketti viimeistellään sosiaalihuollon kirjaamisen peruskurssiksi. Kurssi julkaistaan sähköisessä oppimisympäristössä ja sen toteutus pilotoidaan vuoden 2024 loppuun mennessä.

Hanke julkaisi myös esihenkilöille suunnatun tietopaketin kirjaamisen kehittämisen hyödyistä ja tärkeydestä. 

Kaikki hankkeen tuotokset ja toimintamallit löytyvät Innokylä-kokonaisuuden (linkki avautuu uuteen ikkunaan) yhteydestä. Myös ISOn omalta Kansa-koulun hankesivulta (linkki vie ISOn hankesivulle) on linkitykset kaikkiin toimintamalleihin ja muihin keskeisimpiin tuotoksiin.