Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-toiminta
Matkalla riittävään vanhemmuuteen
-

Matkalla riittävään vanhemmuuteen

Matkalla riittävään vanhemmuuteen -hanke on osa laajempaa Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen EU-rahoitteisten hankkeiden kokonaisuutta. Tuemme lastensuojelun asiakasperheitä monialaisesti ja kehitämme lastensuojelun moniammatillista osaamista ja toimintamalleja, joiden avulla vanhemmuutta sekä lasten ja perheiden hyvinvointia voidaan vahvistaa pitkäjänteisesti ja vaikuttavasti.

​​​​​​​​​​​​​​

Kehittämistyön tausta-ajatus on, että jokaista vanhempaa voidaan tukea matkalla riittävän hyvään vanhemmuuteen.

Ajankohtaista

Lue tiedote hankkeen käynnistymisestä tästä (linkki vie sivuston uutiseen).

Osallistumme Helsingissä 24.–25.9.2024 järjestettävään tilaisuuteen, jossa kaikki Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -aluehankkeissa työskentelevät tapaavat toisiaan ensimmäistä kertaa. Valtakunnallisessa tapaamisessa käynnistyy yhteinen oppimisverkosto ja saamme eväitä hankkeen käynnistymiseen ja toteutukseen sekä alueellisen yhteistyön rakentamiseen.

Tavoitteet

Hankkeen tarkoitus on vahvistaa riittävän hyvän vanhemmuuden edellytyksiä lastensuojelun asiakasperheissä kehittämällä vanhemmille tarjottavaa moniammatillista lastensuojelun tukea. Päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää erityisesti 12–17-vuotiaiden lasten sijoitusten määrää.

Hankkeen tavoitteet:

  1. Uudistaa monialaisen yhdessä työskentelyn tapoja sekä kehittää työntekijöiden ja asiakkaiden verkostoihin jalkautuvan moniammatillisen tiimin toimintarakenteita ja työskentelyä
  2. Tuoda lastensuojelun henkilöstölle ja yhteistyökumppaneiden monialaiselle verkostolle osaamista, konkreettisia toimintamalleja, työvälineitä ja mittareita perheiden kanssa työskentelyyn ja vaikuttavuuden arviointiin
  3. Edistää lasten, nuorten ja vanhempien osallisuuden vahvistumista ja luoda suunnitelmallista lastensuojelun kokemusasiantuntijatoimintaa hyvinvointialueille

Toteutus

Hanke toteutetaan EU-osarahoitteisena ryhmähankkeena, jonka kehittämisteemat, työpaketit ja sisällöt ovat kaikille yhteiset. ISOn hankepäällikkö johtaa hanketta ja alueiden hanketiimeistä muodostuvaa hanketyöryhmää sekä vastaa ryhmähankkeen kokonaisuudesta. ISOn hankekoordinaattori koordinoi ja yhteensovittaa osahankkeiden yhteiskehittämistä sekä vastaa kehittämistyön tutkimuksellisesta asiantuntijatuesta. Etelä-Savon, Kainuun ja Pohjois-Savon hyvinvointialueet osallistuvat ryhmähankkeen yhteiskehittämiseen, mutta vastaavat kukin omista kehittämiskokonaisuuksistaan.

Jokaisella hyvinvointialueella työskentelee moniammatillinen hanketiimi, jossa on mukana sosiaalityöntekijä ja/tai sosionomi, perheterapeutti sekä mielenterveys- ja/tai päihdetyön sairaanhoitaja. Tiimit kehittävät ja tarjoavat vanhemmille konkreettista tukea ja ohjausta lapsesta huolehtimiseen sekä vanhempana toimimiseen hankalissakin perhetilanteissa. Lisäksi uudistamme monialaisen yhdessä työskentelyn tapoja ja kehitämme työntekijöiden ja asiakkaiden verkostoihin jalkautuvien moniammatillisten tiimien toimintarakenteita kullakin hyvinvointialueella.

Järjestämme lastensuojelun henkilöstölle ja yhteistyökumppaneille valmennuksia, koulutuksia ja muita yhteisiä oppimisprosesseja, joiden kautta työntekijät saavat osaamista, konkreettisia toimintamalleja, työvälineitä ja mittareita perheiden kanssa työskentelyyn ja vaikuttavuuden arviointiin. ISO valmistelee ja toteuttaa syyskaudella hyvinvointialueiden lastensuojelussa työskenteleville ammattilaisille kohdennetun osaamiskartoituksen, jonka pohjalta tämä kokonaisuus suunnitellaan.

Tulemme työskentelemään yhdessä lastensuojelun asiakkaana olleiden nuorten ja vanhempien kanssa ja luomme hyvinvointialueille suunnitelmallista lastensuojelun kokemusasiantuntijatoimintaa. Näin tuomme erityisesti vanhempien ja lasten ääntä kuuluviin, ja vahvistamme asiakkaiden osallisuutta sosiaalityössä.

Hankefaktat

  • Toiminta-aika: 1.8.2024–31.12.2026
  • Päähankkeen toteuttaja: ISO
  • Osahankkeiden toteuttajat: Etelä-Savon, Kainuun sekä Pohjois-Savon hyvinvointialueet
  • Rahoitus: ELY-keskus, EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakausi Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027, Euroopan sosiaalirahasto (ESR+, Toimintalinja 5 Sosiaalisten innovaatioiden Suomi, erityistavoite 5.1 Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen)
  • Kokonaiskustannukset: 2 248 352 euroa
  • EU-rahoituksen osuus: 1 798 681 euroa

Teeman materiaaleja

Tiedostot

.pdf
Hankkeen esittelydiat

Blogikirjoitukset

Seuraa somessa

Ota yhteyttä

Päivi Malinen

kehittämispäällikkö, hankepäällikkö, Matkalla riittävään vanhemmuuteen -hanke

044 024 6415

paivi.malinen@isonet.fi

Jaana Rantalainen

hankekoordinaattori, Matkalla riittävään vanhemmuuteen -hanke

044 901 1693

jaana.rantalainen@isonet.fi

Hanketoteuttajien ja rahoittajan logot