Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-toiminta
-

Kansa-koulu 4.0 -hanke

Kansa-koulu 4.0 – Sosiaalialan kirjaamisosaamisen vahvistaminen verkossa ja verkostoissa -hanke vahvisti sosiaalihuollon ammattilaisten kirjaamisen tietoja ja taitoja valmentamalla sekä järjestämällä verkostotoimintaa ja muuta yhteistyötä kirjaamisen kehittämiseksi.

Ajankohtaista

Kansa-koulu 4.0 - sosiaalialan kirjaamisosaamisen vahvistaminen verkossa ja verkostoissa -hanke on päättynyt 31.12.2022 ja tähän on koottu tiiviisti valtakunnallisen hankkeen aikaansaannokset.

 • Järjestimme 18 valmennusryhmää, joista valmistui 346 uutta sosiaalihuollon kirjaamisasiantuntijaa
 • Päivitimme valmennuksen ja oppimateriaalin ilmeen ja sisällön
 • Verkkosivuillamme vierailtiin yli 40 000 kertaa (vuonna 2022)
 • Avointa materiaaliamme ladattiin yli 10 000 kertaa (vuonna 2022)
 • Järjestimme kirjaamisasiantuntijoille verkkotapahtuma Verkostofoorumin, joka oli avoinna 19.9.–9.12.
 • Verkostofoorumi keräsi syksyn aikana 579 osallistujaa
 • Verkostofoorumin osallistujat vierailivat tapahtuman verkkoalustalla keskimäärin 33 kertaa. Yhteensä vierailuja kertyi siis lähes 25 000.
 • Verkostoiduimme, tarjosimme tukea ja pidimme kirjaamisen teemoja esillä
 • Hankkeen toiminta ja viestintä oli kaksikielistä
 • Toteutimme kattavan kyselyn ja raportin  (linkki avautuu uuteen ikkunaan) sosiaalihuollon kirjaamisen kehittämisen kansallisesta tilasta. Raportin keskeisiä huomioita ovat seuraavat asiat:
  • Hyvinvointialueet etenevät eri tahdissa kohti Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston käyttöönottoa. Kuvaavaa on, että osa alueista oli jo liittynyt tai liittymässä arkistoon vuoden 2022 aikana, kun osalla alueista kipuiltiin yhä 1.1.2021 alkaen vaaditun sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen palvelutehtäväluokituksen käyttöönoton kanssa.
  • Alueilla on käytössä moninainen asiakastietojärjestelmien joukko, ja Sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon liittyminen vaatii alueilta järjestelmien muutostötä sekä kokonaan uusien järjestelmien hankintoja.
  • Alueilla olevaa sosiaalihuollon kirjaamiseen liittyvää osaamista ei välttämättä ole osattu hyödyntää riittävästi. Kirjaamisasiantuntijat ovat hyvin tiedossa, mutta näiden rooleja ja tehtäviä ei juurikaan ole määritelty hyvinvointialuetasoisesti.
  • Vastausten pohjalta on koottu myös alueiden tilannetta havainnollistava karttatyökalu, jonka löydät tästä (avautuu uuteen ikkunaan).

Hankkeen viimeisen uutiskirjeen löydät tästä (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Kaikki hankkeessa tuotetut avoimet materiaalit löytyvät Kirjaamisfoorumin  (avautuu uuteen ikkunaan) sivuilta.

Hankkeen aikaansaamat tulokset ja loppuraportti löytyvät Innokylästä (avautuu uuteen ikkunaan).

Sosiaalialan osaamiskeskusten työ sosiaalihuollon tiedonhallinnan ja kirjaamisen kehittämisessä jatkuu edelleen, sillä olemme saaneet rahoitusta Kansa-koulu 5 -hankkeen (linkki vie ISOn hankesivulle) työhön. 

Hankefaktat

Kansa-koulu 4.0 oli järjestyksessään jo neljäs sosiaalihuollon kirjaamisosaamista vahvistava Kansa-koulu-hanke. Kansa-koulu 4.0 -hanke jatkoi aikaisempien hankkeiden käynnistämää uusien kirjaamisasiantuntijoiden valmennusta sekä kehitti valmennuksen sisältöjä ja valmennusten tukimateriaaleja edelleen. Lisäksi hanke järjesti kirjaamisasiantuntijoiden verkostotoimintaa ja edisti alueellista yhteistyötä kirjaamisen kehittämisessä tulevilla hyvinvointialueilla. 

Hanketta toteuttivat yhteistyössä kaikki sosiaalialan osaamiskeskukset. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi hankkeelle valtionavustuksen vuodelle 2022. Avustus oli osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, joka rahoitetaan EU:n elpymisvälineestä.

Teeman materiaaleja

Blogikirjoitukset

Seuraa somessa

Ota yhteyttä

Päivi Malinen

kehittämispäällikkö

044 024 6415

paivi.malinen@isonet.fi

Lumo_hankeorganisaatioiden_logot