Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-toiminta
OT-keskus – lapset, nuoret, perheet
-

OT-keskus – lapset, nuoret, perheet

Lasten, nuorten ja perheiden osaamis- ja tukikeskus (OT) -toiminnan tehtävänä on kehittää yhteistyöalueellemme monialaisia, vaativia erityispalveluja lapsille ja nuorille perheineen sekä tukea ammattilaisia monimutkaisissa asiakastilanteissa.

Ajankohtaista

 • Seuraava OT-webinaari järjestetään 15.9.2022 klo 8:30 - 11:30, katso tästä webinaarin ohjelma (pdf, avautuu uuteen ikkunaan) ja ilmoittaudu webinaariin tästä linkistä
 • Viimeisimmän OT-webinaarin aiheena oli toiminnallisesti integroidun vaativan lastensuojelun sijaishuollon kehittäminen. Tilaisuuden koosteen voit lukea tästä (linkki vie ajankohtaista-palstalle) ja tilaisuuden materiaalit löytyvät ISOn materiaalipankista (linkki vie materiaalipankkiin)

ISOn alueella tapahtuvaa OT-tason kehittämistä

 • Vaativan tason sijaishuoltoa kehitetään Kuopiossa, Mikkelissä ja Jyväskylässä. Kehittämistyöllä haetaan ratkaisuja psykiatrista osaamista ja vaativaa lastensuojelun laitoshoitoa tarvitsevien lasten ja nuorten avun tarpeeseen. 
 • Lakisääteisten lastensuojelun moniammatillisten asiantuntijaryhmien toimintaa kehitetään Essoten ja Sosterin yhteistyönä. 
 • OT-asiakkuuksien tunnistamisen tueksi kehitetään OT-palveluohjausta/-neuvontaa sekä OT-seula-työkalua.

Hankefaktat

Lasten ja nuorten osaamis- ja tukikeskus (OT) -toiminta sai 580 000 euron valtionavustuksen vuosille 2022–2023 osana Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeita Itä- ja Keski-Suomen yhteistyöalueelle (YTA). Tulevien valtakunnallisten, viiden OT-keskuksen tavoitteena on vastata vaativaa ja usein monialaista erityispalvelua tarvitsevien lasten, nuorten ja perheiden tarpeisiin. Toiminnassa huomioidaan alueelliset erityispiirteet ja paikalliset verkostot.

Hanketta koordinoi KYSin Lasten ja nuorten osaamiskeskus yhteistyössä Itä-Suomen (ISO) ja Keski-Suomen (KOSKE) sosiaalialan osaamiskeskusten kanssa. Hanketta toteutetaan monitoimijaisesti yhteistyössä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten, Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin, Jyväskylän kaupungin, Kuopion kaupungin, Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten sekä Vaalijalan kuntayhtymän kesken.

Katso tästä Lasten, nuorten ja perheiden osaamis- ja tukikeskus (OT) pilottihankkeen loppuraportti / POSOTE20 (pdf, avautuu uuteen ikkunaan).

Kohderyhmä

Osaamis- ja tukikeskuskehittämisen kohderyhmänä ovat ensisijaisesti sosiaali-, terveys- ja sivistystoimen ammattilaiset, joilta lapset, nuoret ja perheet saavat apua. OT-tuki kohdistuu monimutkaisiin asiakastilanteisiin, joissa tarvitaan monialaista erityisosaamista.

Tavoitteet ja päämäärät

 • Luodaan kehittämisen, toiminnan ja tutkimuksen ydin- ja koordinaatiorakenne sekä yhteistoimintamalli vaativien, monialaisten erityispalvelujen turvaamiseksi ja laadun varmistamiseksi lapsille, nuorille ja heidän perheilleen YTAlle
 • Vaativan erityisen tuen palvelujen saatavuus ja laatu paranee ja ammattilaisten saama tuki lisääntyy YTAlla

Tavoiteltavat tulokset, tuotokset ja vaikutukset

 • Toimijat ovat sitoutuneet SI-SO-TE-yhteistoimintaan ja sen kehittämiseen
 • OT-rakenne on muotoutunut
 • Tarvittavat asiantuntija- ja osaamisverkostot ovat toiminnassa
 • OT-palveluohjaus ja konsultaatiomalli(t) on kuvattu ja toiminnassa
 • Koulutukset ja koulutusmateriaalit
 • YTAn sopimusmalli

Hankkeen koordinoija KYSin OT-uutiskirjeet (linkit avautuvat uuteen ikkunaan):

Hankkeen kehittämistyön sisältö löytyy Innokylästä (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Lue kansallisesta kehittämistyöstä lisää THL:n OT-keskus-sivustolta (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Hankkeen materiaaleja

Blogikirjoitukset

Ota yhteyttä

Timo Hankosalo

erityisasiantuntija, sosiaalityö

044 493 8943

timo.hankosalo@isonet.fi

Päivi Malinen

erityisasiantuntija, sosiaalityö

044 024 6415

paivi.malinen@isonet.fi