Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-toiminta
-

LUMO-hanke

LUMO-hanke edistää lastensuojelun apua tarvitsevien ja heitä auttavien ihmisten yhteistyötä.

Poika hymyilee

Hankkeen slogan on Jälki elämälle. Sen taustalla on ajatus, että jokainen lapsi, nuori ja perhe sekä heidän kanssaan toimivat ammattilaiset ja läheiset jättävät oman jälkensä perheiden elämään.

LUMO - Jälki elämälle.

Ajankohtaista
 • LUMOn yhteinen tapahtumakalenteri on julkaistu ja se löytyy osoitteesta https://padlet.com/lumohanke/tapahtumakalenteri (linkki avautuu uuteen ikkunaan).
 • Hankkeessa toteutetaan videosarja lastensuojelun systeemisestä työotteesta. Ensimmäinen video on valmistunut ja voit katsoa sen alempana tällä sivulla.
 • Hankekirje kertoo kehittämiskuulumiset, lue ensimmäinen hankekirje tästä (pdf, avautuu uuteen ikkunaan).
 • Hankkeen alkukartoituskyselyn ensimmäinen raportti on valmistunut. Pääset tutustumaan lastensuojelun yhteistyökumppaneiden näkemyksiin monialaisen yhteistyön toimivuudesta sekä lastensuojelun asiakkaiden tarvitsemien palvelujen saatavuudesta tästä (julkaisu avautuu uuteen ikkunaan).
 • Nuoren ääni lastensuojelussa -työpajassa 10.6. vaihdettiin ajatuksia nuorten osallisuudesta. Tilaisuuden materiaalit löydät tästä (pdf, avautuu uuteen ikkunaan).
 • Esihenkilöiden LUMO-infon diat löytyvät ISOn materiaalipankista (linkki vie Materiaalipankki-sivulle).
 • LUMO-hankkeen kick off -webinaari järjestettiin 14.4. Lyhyt kooste (linkki vie tämän sivuston ajankohtaisiin) webinaarista löytyy ajankohtaista-palstalta ja tilaisuuden materiaalit löydät materiaalipankista (linkki vie tämän sivuston materiaalipankkiin).
Hankefaktat

LUMO - lastensuojelun uudistaminen monialaisesti -hanke toteuttaa Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa ja sen lähtökohtana on vastata lastensuojelun monialaisen kehittämistyön tarpeisiin Itä- ja Keski-Suomen yhteistyöalueella. Asiakkaiden osallisuus on koko kehittämistyön perusta ja hanketta toteutetaan yhteiskehittämisen periaatteilla. Kehittämistyöllä tähdätään konkreettisten ja pysyvien yhteistyörakenteiden ja toimintamallien luomiseen, jotta lastensuojelun monialaista tukea tarvitsevien asiakkaiden tarpeisiin pystytään jatkossa vastaamaan mahdollisimman oikea-aikaisesti. LUMO on osa valtakunnallista viiden monialaisen lastensuojelun kehittämishankkeen kokonaisuutta.

Kehittämistyön tavoitteina on

 1. parantaa lastensuojelun asiakkaiden osallisuutta omissa asioissaan
 2. uudistaa ja parantaa lastensuojelun sekä sen asiakkaiden arjessa toimivan monialaisen verkoston työtä ja toimintaa sekä
 3. edistää lastensuojelun systeemisen toimintamallin levittämistä ja juurruttamista monitoimijaisessa lastensuojelussa.

Hankkeen tärkeimmät kehittämiskohteet ovat

 1. monialaisen ja monitoimijaisen työn lisääminen 
 2. monialaisten yhteistyörakenteiden luominen ja käynnistäminen sekä 
 3. systeemisen toimintamallin mukaisen työskentelyn soveltaminen käytäntöön.

Työmme kantava ajatus on yhdessä tekeminen yli yksikkö-, organisaatio-, kunta- ja maakuntarajojen. Kehittämistyön kokonaisuutta koordinoidaan ISOsta ja kaikki neljän maakunnan kunnat ja sote-kuntayhtymät ovat sitoutuneet hankkeen toteuttamiseen. Työskentelemme LUMOssa koko alueen laajuisesti maakunnalliset tarpeet ja erot huomioiden. Tämä on äärimmäisen tärkeää, kun tähdätään yhdenvertaisuutta ja lapsen oikeuksia kunnioittavaan ja edistävään monialaiseen lastensuojeluun.

LUMOn osa-aikaisena koordinaattorina toimii Päivi Malinen ISOsta. Maakuntien kehittäjätyöntekijöitä ovat Hanna Torvinen Pohjois-Karjalassa, Katariina Katainen Pohjois-Savossa, Marika Huupponen Etelä-Savossa ja Reetta Salmi Keski-Suomessa.

Hankkeen videot

Hankkeen materiaaleja

Tiedostot

.pdf
LUMO-hankkeen esittely

Julkaisut

.pdf
Kuuntele ja arvosta - raportti lastensuojelun yhteistyökumppaneiden alkukartoituskyselystä

Blogikirjoitukset

Seuraa somessa

Ota yhteyttä

Päivi Malinen

erityisasiantuntija, sosiaalityö

044 024 6415

paivi.malinen@isonet.fi

Lumo_hankeorganisaatioiden_logot