Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-toiminta
-

LUMO-hanke

LUMO - lastensuojelun uudistaminen monialaisesti -hanke edistää lastensuojelun apua tarvitsevien ja heitä auttavien ihmisten yhteistyötä.

Poika hymyilee

Hankkeen slogan on Jälki elämälle. Sen taustalla on ajatus, että jokainen lapsi, nuori ja perhe sekä heidän kanssaan toimivat ammattilaiset ja läheiset jättävät oman jälkensä perheiden elämään.

LUMO - Jälki elämälle.

Ajankohtaista

 • LUMOn tapahtumakalenteri löytyy osoitteesta https://padlet.com/lumohanke/tapahtumakalenteri (linkki avautuu uuteen ikkunaan).
 • Hankekirje kertoo kehittämiskuulumiset, lue vuoden 2022 ensimmäinen hankekirje tästä  (pdf, avautuu uuteen ikkunaan).
 • Ilmoittautuminen syksyn Sytykettä yhteistyöhön -verkostojen valmennukseen on avautunut. Lue lisää tästä  (pdf, avautuu uuteen ikkunaan) ja ilmoittaudu suoraan tästä linkistä (linkki avaa ilmoittautumislomakkeen uuteen ikkunaan).
 • LUMOn yksi tärkeä tehtävä on kertoa lastensuojelusta myös päättäjille. Järjestimme koko YTAn aluevaltuutetuille tarkoitetut infotilaisuudet 28.3. ja 9.6.2022. Tilaisuuden diat löytyvät materiaalipankista  (linkki vie sivuston materiaalipankkiin) sekä alempaa tämän sivun tiedostoista.
 • Hankkeen järjestämien lastensuojelun ja systeemisen toimintamallin infotilaisuuksien diamateriaalit sekä tekstitetyt tallenteet löytyvät alempana tällä sivulla.  
 • ISOn materiaalipankkiin  (linkki vie sivuston materiaalipankkiin) on koottu suurin osa LUMOn järjestämien tilaisuuksien materiaaleista. 
 • Hankkeessa tehdään videoita lastensuojelun systeemisestä työotteesta. Ensimmäinen video on valmistunut ja voit katsoa sen alempana tällä sivulla.
 • Hankkeessa on tuotettu esitteet, jotka kertovat systeemisestä työskentelystä ja systeemisestä tiimitapaamisesta lastensuojelussa. Esitteet ovat vapaasti hyödynnettävissä. Voit ladata asiakkaille tarkoitetun esitteen tästä  (pdf, avautuu uuteen ikkunaan) ja yhteistyökumppaneille tarkoitetun esitteen tästä  (pdf, avautuu uuteen ikkunaan). 
 • LUMO-hankkeessa tuotetut toimintamallit kootaan Innokylään (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Hankefaktat

LUMO - lastensuojelun uudistaminen monialaisesti -hanke toteuttaa Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa ja sen lähtökohtana on vastata lastensuojelun monialaisen kehittämistyön tarpeisiin Itä- ja Keski-Suomen yhteistyöalueella. LUMO on osa valtakunnallista viiden monialaisen lastensuojelun kehittämishankkeen kokonaisuutta.

Kehittämistyön tavoitteina on

 1. parantaa lastensuojelun asiakkaiden osallisuutta omissa asioissaan
 2. uudistaa ja parantaa lastensuojelun sekä sen asiakkaiden arjessa toimivan monialaisen verkoston työtä ja toimintaa sekä
 3. edistää lastensuojelun systeemisen toimintamallin levittämistä ja juurruttamista monitoimijaisessa lastensuojelussa.

Hankkeen tärkeimmät kehittämiskohteet ovat

 1. monialaisen ja monitoimijaisen työn lisääminen 
 2. monialaisten yhteistyörakenteiden luominen ja käynnistäminen sekä 
 3. systeemisen toimintamallin mukaisen työskentelyn soveltaminen käytäntöön.

Pyrimme konkreettisten ja pysyvien yhteistyörakenteiden ja toimintamallien luomiseen, jotta lastensuojelun monialaista tukea tarvitsevien asiakkaiden tarpeisiin pystytään jatkossa vastaamaan mahdollisimman oikea-aikaisesti. Työmme kantava ajatus on yhdessä tekeminen yli yksikkö-, organisaatio-, kunta- ja maakuntarajojen - maakunnalliset tarpeet ja erot huomioiden. Tämä on äärimmäisen tärkeää, kun tähdätään yhdenvertaisuutta ja lapsen oikeuksia kunnioittavaan ja edistävään monialaiseen lastensuojeluun.

Kehittämistyön kokonaisuutta koordinoidaan ISOsta ja kaikki neljän maakunnan kunnat ja sote-kuntayhtymät ovat sitoutuneet hankkeen toteuttamiseen. LUMOn osa-aikaisena koordinaattorina toimii Päivi Malinen ISOsta. Maakuntien kehittäjätyöntekijöitä ovat Anne Frimodig ja Anu Mikkonen Pohjois-Karjalassa, Katariina Katainen Pohjois-Savossa, Marika Huupponen ja Lauri Silvonen Etelä-Savossa sekä Reetta Salmi Keski-Suomessa.

Hankkeen videot

Hankkeen materiaaleja

Tiedostot

.pdf
LUMOn hankekirje 1/2022
.pdf
Kutsu: Sytykettä yhteistyöhön -valmennus, syksy 2022
.pdf
Lastensuojelun info, kevät 2022, LUMO-hanke
.pdf
Systeemisen toimintamallin info, kevät 2022, LUMO-hanke
.pdf
LUMOn hankekirje 2/2021
.pdf
LUMOn hankekirje 1/2021
.pdf
LUMO-hankkeen esittely

Julkaisut

.pdf
Kuuntele ja arvosta - raportti lastensuojelun yhteistyökumppaneiden alkukartoituskyselystä

Blogikirjoitukset

Seuraa somessa

Ota yhteyttä

Päivi Malinen

erityisasiantuntija, sosiaalityö

044 024 6415

paivi.malinen@isonet.fi

Lumo_hankeorganisaatioiden_logot