Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-toiminta
-

LUMO-hanke

LUMO - lastensuojelun uudistaminen monialaisesti -hanke edistää lastensuojelun apua tarvitsevien ja heitä auttavien ihmisten yhteistyötä.

Poika hymyilee

Hankkeen slogan on Jälki elämälle. Sen taustalla on ajatus, että jokainen lapsi, nuori ja perhe sekä heidän kanssaan toimivat ammattilaiset ja läheiset jättävät oman jälkensä perheiden elämään.

LUMO - Jälki elämälle.

Ajankohtaista

 • LUMOn tuore uutiskirje kokoaa tehtyä kehittämistyötä ja voit lukea sen tästä (linkki avautuu uuteen ikkunaan)
 • Toimintakortit lapsen monitoimijaisen palvelutarpeen arvioinnin tueksi on julkistettu. Toimintamallin kuvaus löytyy Innokylästä  (linkki avautuu uuteen ikkunaan) ja pdf-verkkojulkaisu löytyy suoraan tästä (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Toimintakorteista löytyy lisää tietoa myös tästä tiedotteesta  (linkki avautuu uuteen ikkunaan).
 • LUMOn päätösjuhla järjestetään Teams-webinaarina 1.12. klo 13-15. Kutsumme mukaan kaikki LUMOn kehittämistyössä mukana olleet sekä muutoin asiasta kiinnostuneet kuulemaan ja keskustelemaan hankkeen kehittämistyön tuloksista sekä jatkuvuudesta. Tilaisuuden tulee avaamaan lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Tilaisuuden kutsu ja ohjelma löytyvät tästä (pdf, avautuu uuteen ikkunaan). Ilmoittaudu juhlimaan kanssamme  29.11. mennessä tästä linkistä (linkki avautuu uuteen ikkunaan).
 • LUMOn tapahtumakalenteri löytyy osoitteesta https://padlet.com/lumohanke/tapahtumakalenteri (linkki avautuu uuteen ikkunaan).
 • Hankkeen järjestämien lastensuojelun ja systeemisen toimintamallin infotilaisuuksien diamateriaalit sekä tekstitetyt tallenteet löytyvät alempana tällä sivulla.  
 • ISOn materiaalipankkiin  (linkki vie sivuston materiaalipankkiin) on koottu suurin osa LUMOn järjestämien tilaisuuksien materiaaleista. 
 • Hankkeessa on tuotettu asiakkaille ja yhteistyökumppaneille tarkoitettuja esitteitä, jotka kertovat systeemisestä työskentelystä ja systeemisestä tiimitapaamisesta. Esitteistä on omat versiot systeemiseen työskentelyyn lastensuojelussa sekä yleisemmin sosiaalipalveluissa. Esitteet ovat vapaasti hyödynnettävissä ja voit ladata ne alempana tältä sivulta löytyvistä hankkeen materiaaleista. 
 • LUMO-hankkeessa tuotetut toimintamallit kootaan Innokylään (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Hankefaktat

LUMO - lastensuojelun uudistaminen monialaisesti -hanke toteuttaa Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa ja sen lähtökohtana on vastata lastensuojelun monialaisen kehittämistyön tarpeisiin Itä- ja Keski-Suomen yhteistyöalueella. LUMO on osa valtakunnallista viiden monialaisen lastensuojelun kehittämishankkeen kokonaisuutta.

Kehittämistyön tavoitteina on

 1. parantaa lastensuojelun asiakkaiden osallisuutta omissa asioissaan
 2. uudistaa ja parantaa lastensuojelun sekä sen asiakkaiden arjessa toimivan monialaisen verkoston työtä ja toimintaa sekä
 3. edistää lastensuojelun systeemisen toimintamallin levittämistä ja juurruttamista monitoimijaisessa lastensuojelussa.

Hankkeen tärkeimmät kehittämiskohteet ovat

 1. monialaisen ja monitoimijaisen työn lisääminen 
 2. monialaisten yhteistyörakenteiden luominen ja käynnistäminen sekä 
 3. systeemisen toimintamallin mukaisen työskentelyn soveltaminen käytäntöön.

Pyrimme konkreettisten ja pysyvien yhteistyörakenteiden ja toimintamallien luomiseen, jotta lastensuojelun monialaista tukea tarvitsevien asiakkaiden tarpeisiin pystytään jatkossa vastaamaan mahdollisimman oikea-aikaisesti. Työmme kantava ajatus on yhdessä tekeminen yli yksikkö-, organisaatio-, kunta- ja maakuntarajojen - maakunnalliset tarpeet ja erot huomioiden. Tämä on äärimmäisen tärkeää, kun tähdätään yhdenvertaisuutta ja lapsen oikeuksia kunnioittavaan ja edistävään monialaiseen lastensuojeluun.

Kehittämistyön kokonaisuutta koordinoidaan ISOsta ja kaikki neljän maakunnan kunnat ja sote-kuntayhtymät ovat sitoutuneet hankkeen toteuttamiseen. LUMOn osa-aikaisena koordinaattorina toimii Päivi Malinen ISOsta. Maakuntien kehittäjätyöntekijöitä ovat Anne Frimodig ja Anu Mikkonen Pohjois-Karjalassa, Katariina Katainen Pohjois-Savossa, Marika Huupponen ja Lauri Silvonen Etelä-Savossa sekä Reetta Salmi Keski-Suomessa.

Hankkeen videot

Hankkeen materiaaleja

Tiedostot

.pdf
LUMOn hankekirje 1/2022
.pdf
Lastensuojelun info, kevät 2022, LUMO-hanke
.pdf
Systeemisen toimintamallin info, kevät 2022, LUMO-hanke
.pdf
Systeeminen työ lastensuojelussa: asiakkaan esite
.pdf
Systeeminen työ lastensuojelussa: yhteistyökumppanin esite
.pdf
Systeeminen työskentely: yleisesite asiakkaalle
.pdf
Systeeminen työskentely: yleisesite verkostoille

Julkaisut

.pdf
Toimintakorteista konkreettinen työkalu lapsen palvelutarpeen arviointiin
.pdf
Kuuntele ja arvosta - raportti lastensuojelun yhteistyökumppaneiden alkukartoituskyselystä

Blogikirjoitukset

Seuraa somessa

Ota yhteyttä

Päivi Malinen

erityisasiantuntija, sosiaalityö

044 024 6415

paivi.malinen@isonet.fi

Lumo_hankeorganisaatioiden_logot