Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-toiminta
-

LUMO-hanke

LUMO - lastensuojelun uudistaminen monialaisesti -hanke edisti lastensuojelun apua tarvitsevien ja heitä auttavien ihmisten yhteistyötä.

Poika hymyilee

Hankkeen slogan oli Jälki elämälle. Sen taustalla on ajatus, että jokainen lapsi, nuori ja perhe sekä heidän kanssaan toimivat ammattilaiset ja läheiset jättävät oman jälkensä perheiden elämään.

LUMO - Jälki elämälle.

Ajankohtaista

 • Hanke on päättynyt 31.12.2022 - kiitos kaikille kehittämistyössä mukana olleille!
 • Viimeisenä työnään hanke toteutti esimerkkivideon lastensuojelun systeemisestä viikkokokouksesta (linkki avautuu uuteen ikkunaan) yhteistyössä Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen kanssa. Löydät videon myös alempaa tältä sivulta.
 • LUMOn päätösjuhla järjestettiin Teams-webinaarina 1.12. klo 13-15. Tilaisuudessa esitetyt diat löytyvät ISOn materiaalipankista (linkki vie sivuston materiaalipankkiin)
 • LUMOn viimeinen hankekirje (pdf, avautuu uuteen ikkunaan) kertoo tiiviisti hankkeen tuloksista
 • LUMOn viimeinen uutiskirje kokoaa tehtyä kehittämistyötä ja voit lukea sen tästä (linkki avautuu uuteen ikkunaan)
 • Toimintakortit lapsen monitoimijaisen palvelutarpeen arvioinnin tueksi on julkistettu. Toimintamallin kuvaus löytyy Innokylästä  (linkki avautuu uuteen ikkunaan) ja pdf-verkkojulkaisu löytyy suoraan tästä (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Toimintakorteista löytyy lisää tietoa myös tästä tiedotteesta  (linkki avautuu uuteen ikkunaan).
 • ISOn materiaalipankkiin  (linkki vie sivuston materiaalipankkiin) on koottu suurin osa LUMOn järjestämien tilaisuuksien materiaaleista. 
 • Hankkeessa on tuotettu asiakkaille ja yhteistyökumppaneille tarkoitettuja esitteitä, jotka kertovat systeemisestä työskentelystä ja systeemisestä tiimitapaamisesta. Esitteistä on omat versiot systeemiseen työskentelyyn lastensuojelussa sekä yleisemmin sosiaalipalveluissa. Esitteet ovat vapaasti hyödynnettävissä ja voit ladata ne alempana tältä sivulta löytyvistä hankkeen materiaaleista. 
 • Hankkeessa on tuotettu useita videoita, jotka löydät alempaa tältä sivulta. Uusimmat videot ovat esimerkit Systeemisestä viikkokokouksesta sekä Aikajana- ja Kolme taloa -menetelmien käytöstä.
 • LUMO-hankkeessa tuotetut toimintamallit kootaan Innokylään (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Samoin muiden lastensuojelun kehittämishankekokonaisuuteen kuuluvien hankkeiden tulokset löytyvät Innokylästä ja niiden tiedot löydät tästä esitteestä (pdf, avautuu uuteen ikkunaan).

Hankefaktat

LUMO - lastensuojelun uudistaminen monialaisesti -hanke toteutti Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa ja sen lähtökohtana oli vastata lastensuojelun monialaisen kehittämistyön tarpeisiin Itä- ja Keski-Suomen yhteistyöalueella. LUMO oli osa valtakunnallista viiden monialaisen lastensuojelun kehittämishankkeen kokonaisuutta.

Kehittämistyön tavoitteina oli

 1. parantaa lastensuojelun asiakkaiden osallisuutta omissa asioissaan
 2. uudistaa ja parantaa lastensuojelun sekä sen asiakkaiden arjessa toimivan monialaisen verkoston työtä ja toimintaa sekä
 3. edistää lastensuojelun systeemisen toimintamallin levittämistä ja juurruttamista monitoimijaisessa lastensuojelussa.

Hankkeen tärkeimmät kehittämiskohteet olivat

 1. monialaisen ja monitoimijaisen työn lisääminen 
 2. monialaisten yhteistyörakenteiden luominen ja käynnistäminen sekä 
 3. systeemisen toimintamallin mukaisen työskentelyn soveltaminen käytäntöön.

Kehittämistyön kokonaisuutta koordinoitiin ISOsta ja kaikki neljän maakunnan kunnat ja sote-kuntayhtymät olivat sitoutuneet hankkeen toteuttamiseen. LUMOn osa-aikaisena koordinaattorina toimi Päivi Malinen ISOsta. Maakuntien kehittäjätyöntekijöitä olivat Anne Frimodig ja Anu Mikkonen Pohjois-Karjalassa, Katariina Katainen Pohjois-Savossa, Marika Huupponen ja Lauri Silvonen Etelä-Savossa sekä Reetta Salmi Keski-Suomessa.

Hankkeen videot

Hankkeen materiaaleja

Tiedostot

.pdf
LUMO: Viimeinen hankekirje 2022
.pdf
LUMOn hankekirje 1/2022
.pdf
Lastensuojelun info, kevät 2022, LUMO-hanke
.pdf
Systeemisen toimintamallin info, kevät 2022, LUMO-hanke
.pdf
Systeeminen työ lastensuojelussa: asiakkaan esite
.pdf
Systeeminen työ lastensuojelussa: yhteistyökumppanin esite
.pdf
Systeeminen työskentely: yleisesite asiakkaalle
.pdf
Systeeminen työskentely: yleisesite verkostoille

Julkaisut

.pdf
Toimintakorteista konkreettinen työkalu lapsen palvelutarpeen arviointiin
.pdf
Kuuntele ja arvosta - raportti lastensuojelun yhteistyökumppaneiden alkukartoituskyselystä

Blogikirjoitukset

Seuraa somessa

Ota yhteyttä

Päivi Malinen

erityisasiantuntija, sosiaalityö, aluekoordinaattori, Kansa-koulu 5 -hanke

044 024 6415

paivi.malinen@isonet.fi

Lumo_hankeorganisaatioiden_logot