Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-toiminta
-

SOSRAKE-hanke

SOSRAKE-osaamisverkosto-hankkeessa kehitetään sosiaalialan ammattilaisten osaamista tuottaa, kerätä, jäsentää ja hyödyntää rakenteellista tietoa sekä sitä kautta vaikuttaa yhteiskunnallisiin ongelmiin ja eriarvoisuuteen. 

Hankkeen slogan on “tieto - vaikuttaminen - hyvinvointi: osaamista yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen”.

SOSRAKE: tieto - vaikuttaminen - hyvinvointi

Ajankohtaista

Rakenteellinen sosiaalityö -opintojakso (5op) toteutetaan keväällä 14.3.–31.5.2022.  

 • Mitä rakenteellinen sosiaalityö on? (1 op) 
 • Rakenteellisen sosiaalityön juuret, nykytila ja tulevaisuudennäkymät (1 op) 
 • Osallisuus rakenteellisessa sosiaalityössä ja rakenteellisen työn menetelmät (1 op) 
 • Tiedolla vaikuttaminen (2 op) 

Opintojaksolla hyödynnetään digitaalista oppimis- ja vuorovaikutusalustaa (Howspace). Opintojakson kaksi lähipäivää (6.4. ja 18.5.) järjestetään Kajaanissa, Kuopiossa ja Mikkelissä. 

Ilmoittautuminen opintojaksolle on auki. Klikkaa tästä auki ilmoittautumislomake. (avautuu uuteen ikkunaan)

Viimeaikaista kehittämistä

SOSRAKE-hankkeen avainkumppanit ovat saaneet teemamaistiaisia hankkeessa luodun osaamisverkosto -alustan kautta, jossa toteutetaan joustavasti kuukausiteemoja rakenteellisen sosiaalityön maailmasta. Alustalla opitaan vuorovaikutteisesti ja yhdessä osana laajaa osaamisverkostoa. Kuukausiteemoina alustalla tähän mennessä: 

 • sosiaalihuollon asiakasprosessin rakenteellinen ulottuvuus  
 • vaikuttavuus  
 • mittarit vaikutusten arvioinnissa  
 • yhteiskehittäminen 
 • vaikutus- ja vaikuttavuustieto 
 • taloudellisen arvioinnin lähtökohtia 
 • sosiaalinen raportointi 

Syksyllä 2021 toteutetun viestintävalmennuksen kokonaisuus ja anti tiivistyi kolmeen sanaan: roolit, resurssit ja rohkeus. Valmennuksen materiaalit, diasettejä, tallenteet ja yhteisen työskentelyn tulokset ovat saatavilla digitaaliselta alustalta SOSRAKE-osaamisverkoston jäsenille. 

Jos halua kuulla osaamisverkostosta ja digitaalisesta alustasta lisää - ota yhteyttä! Hanketiimiläisten yhteystietoja löytyy sivun lopusta. 

Hankkeen aiempaan kehittämistyöhön pääset kootusti käsiksi kahdesta hankekirjeestä ja ISOuutisten kautta. 

Essotessa on treenattu tavoitteen asettamista ja kouluttauduttu asian tiimoilta. Tutustu lisää Rakenteellisen sosiaalityön tieto lisää näkyvyyttä ja vaikuttavuutta -uutiskirjeestä.

Kainuun soten osalta pystytään kuvaamaan rakenteellisen sosiaalityön kokonaisuutta ja erittelemään minkälaista tietoa kokonaisuudessa tuotetaan. Tutustu lisää Kainuussa kehitetään rake-työlle rakenteita, koska niitä tarvitaan -uutiskirjeestä.

Hankkeen tavoitteet ja toteutus

SOSRAKE-osaamisverkostossa parannetaan edellytyksiä asiakaslähtöisemmälle palveluiden kehittämiselle ja tiedolla johtamiselle. Ne osana monitoimijaista suunnittelua ja toteuttamista ovat tärkeitä keinoja yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvoinnin edistämiseksi. Osaamisverkosto koostuu hankkeen osatoteuttajien ja avainkumppaneiden henkilöstöstä sekä opiskelijoista. Kehittämistyön kokonaisuutta koordinoi ISO.

Hankkeen toteutus painottuu eri tavoin osatoteuttajasta riippuen. Essotessa ja Kainuun sotessa kehittäminen keskittyy laajan tietopohjan (mm. palvelutarpeen arvioinnit, sosiaalinen raportointi sekä kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen vaikuttavuustieto) hyödyntämiseen.

XAMK ja DIAK toimivat osaamisverkostossa koulutuksellisina asiantuntijoina ja vastaavat erityisesti sosiaalialan rakenteellisen työn opinnollistamisesta. Lopputuloksena luodaan 5 op:n laajuinen rakenteellisen sosiaalityön opintokokonaisuus, ja tavoitteena on sen jääminen osaksi ammattikorkeakoulujen vapaasti valittavaa opetusta.  Opintojakso toimii tulevaisuudessa myös täydentävänä koulutuksena jo työelämässä oleville. Opintokokonaisuuden lisäksi hankkeen keskeisenä tuotoksena on sosiaalialan rakenteellisen työn käsikirja.

Hankkeen videot

Hankkeen materiaaleja

Tiedostot

.jpg
Minkälaisia ovat sosiaalityön roolit?
.jpg
Mikä murentaa Essoten työikäisten sosiaalityön asiakkaiden elämisen kivijalkaa?
.pdf
Mikä keikuttaa Kainuun soten työikäisten sosiaalipalveluiden asiakkaiden venettä?
.pdf
Mitä palvelutarpeen arviot kertovat?

Julkaisut

.pdf
Tiedolla vaikuttamisen mahdollisuudesta toteutukseen. Rakenteellisen sosiaalityön osaamiskartoitus.
.pdf
Naiset vahvistumisen lähteillä 2021 kuntoutuksen -raportti

Blogikirjoitukset

Seuraa somessa

Ota yhteyttä

Iiro Väisälä

projektipäällikkö, SOSRAKE-osaamisverkosto-hanke

044 491 5672

iiro.vaisala@isonet.fi

Hanna Tervo

suunnittelija, projektikoordinaattori, SOSRAKE-osaamisverkosto-hanke

044 775 7660

hanna.tervo@isonet.fi

SOSRAKE-hankkeen toteuttajien logot