Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-toiminta
-

SOSRAKE-hanke

SOSRAKE-osaamisverkosto-hankkeessa kehitetään sosiaalialan ammattilaisten osaamista tuottaa, kerätä, jäsentää ja hyödyntää rakenteellista tietoa sekä sitä kautta vaikuttaa yhteiskunnallisiin ongelmiin ja eriarvoisuuteen. 

Hankkeen slogan on “tieto - vaikuttaminen - hyvinvointi: osaamista yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen”.

SOSRAKE: tieto - vaikuttaminen - hyvinvointi

Ajankohtaista

SOSRAKE-osaamisverkosto-hanke tuli keväällä yhden vuoden ikään! Lue lisää hankkeessa tapahtuneesta ja tulevasta toiminnastamme SOSRAKEn kesäkirjeestä.

Järjestämme 30.9. alkaen yhteistyössä Kaskas Median kanssa viestinnän valmennuskokonaisuuden. Valmennus koostuu neljästä erillisestä tilaisuudesta. Näistä tilaisuuksista kaksi (aloitustilaisuus 30.9. ja vaikuttamispaja/yhteenvetotilaisuus 1.12.) ovat avoimia SOSRAKE-osaamisverkoston jäsenille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Lisäksi valmennuskokonaisuuteen kuuluu yksi Kainuun soten sosiaalialan ammattilaisille suunnattu valmennuspaja (3.11.) ja yksi Essoten sosiaalialan ammattilaisille suunnattu valmennuspaja (10.11.). Valmennus toteutetaan etäyhteyksin MS Teamsilla ja SOSRAKEn omalla digialustalla.

Viestintävalmennuksen aikataulu ja aiheet ovat seuraavat:

  • Aloitustilaisuus 30.9. klo 9-12: Vaikuttavan viestinnän perusteet
  • Kainuun soten sosiaalialan ammattilaisille suunnattu oma viestinnän valmennuspaja 3.11. klo 9-12
  • Essoten sosiaalialan ammattilaisille suunnattu oma viestinnän valmennuspaja 10.11. klo 9-12
  • Vaikuttamispaja ja yhteenvetotilaisuus 1.12. klo 9-12: Viheliäiset viestintähaasteet & yhteiset ratkaisut 

Ilmoittaudu mukaan viimeistään maanantaina 20.9.2021 oheisesta Webropol-linkistä:  https://link.webropolsurveys.com/S/9893D87A65BEAB33 

Viimeaikaista kehittämistä

Hankkeen toiminnan pohjana toimii keväällä 2021 julkaistu rakenteellisen sosiaalityön osaamiskartoitus. Osaamiskartoituksen tulokset ovat kiinnostaneet alueellisesti sekä valtakunnallisesti. Hankkeen aikana on tehty monipuolista yhteistyötä avainkumppanien kanssa, ja esimerkiksi sosiaalisen raportoinnin menetelmä on herättänyt paljon kiinnostusta.

Laajassa osaamisverkostossa vuorovaikutus ja yhdessä oppiminen toteutetaan digitaalisella alustalla. Digialustan työskentely perustuu kuukausiteemoihin, minkä lisäksi alustalla on vapaamuotoisempaa päivittyvää sisältöä.

Keväällä 2021 keskityimme rakenteellisen tiedon työstämiseen käyttöön ja nyt syksyllä teemana on rakenteellisella tiedolla vaikuttaminen. Teemaan perehdytään erityisesti syys-joulukuussa järjestettävässä valmennuskokonaisuudessa, joka sisältää sekä kaikille avoimet aloitus- ja lopetustilaisuudet, että omat työpajansa Essoten ja Kainuun soten työntekijöille. Valmennuskokonaisuudessa käsitellään esimerkiksi asiantuntijatyön ja viestinnän suhdetta, viestinnän tavoitteita ja keinoja sekä ajoittamista.

Hankkeen tavoitteet ja toteutus

SOSRAKE-osaamisverkostossa parannetaan edellytyksiä asiakaslähtöisemmälle palveluiden kehittämiselle ja tiedolla johtamiselle. Ne osana monitoimijaista suunnittelua ja toteuttamista ovat tärkeitä keinoja yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvoinnin edistämiseksi. Osaamisverkosto koostuu hankkeen osatoteuttajien ja avainkumppaneiden henkilöstöstä sekä opiskelijoista. Kehittämistyön kokonaisuutta koordinoi ISO.

Hankkeen toteutus painottuu eri tavoin osatoteuttajasta riippuen. Essotessa ja Kainuun sotessa kehittäminen keskittyy laajan tietopohjan (mm. palvelutarpeen arvioinnit, sosiaalinen raportointi sekä kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen vaikuttavuustieto) hyödyntämiseen.

XAMK ja DIAK toimivat osaamisverkostossa koulutuksellisina asiantuntijoina ja vastaavat erityisesti sosiaalialan rakenteellisen työn opinnollistamisesta. Lopputuloksena luodaan 5 op:n laajuinen rakenteellisen sosiaalityön opintokokonaisuus, ja tavoitteena on sen jääminen osaksi ammattikorkeakoulujen vapaasti valittavaa opetusta.  Opintojakso toimii tulevaisuudessa myös täydentävänä koulutuksena jo työelämässä oleville. Opintokokonaisuuden lisäksi hankkeen keskeisenä tuotoksena on sosiaalialan rakenteellisen työn käsikirja.

Hankkeen videot

Hankkeen materiaaleja

Julkaisut

.pdf
Tiedolla vaikuttamisen mahdollisuudesta toteutukseen. Rakenteellisen sosiaalityön osaamiskartoitus.

Blogikirjoitukset

Seuraa somessa

Ota yhteyttä

Anne Surakka

erityisasiantuntija, tiedolla johtaminen, projektipäällikkö, SOSRAKE-osaamisverkosto-hanke

044 074 4674

anne.surakka@isonet.fi

Iiro Väisälä

projektikoordinaattori, SOSRAKE-osaamisverkosto-hanke

044 491 5672

iiro.vaisala@isonet.fi

SOSRAKE-hankkeen toteuttajien logot