Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-toiminta
-

SOSRAKE-hanke

SOSRAKE-osaamisverkosto-hankkeessa kehitetään sosiaalialan ammattilaisten osaamista tuottaa, kerätä, jäsentää ja hyödyntää rakenteellista tietoa sekä sitä kautta vaikuttaa yhteiskunnallisiin ongelmiin ja eriarvoisuuteen. 

Hankkeen slogan on “tieto - vaikuttaminen - hyvinvointi: osaamista yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen”.

SOSRAKE: tieto - vaikuttaminen - hyvinvointi

Ajankohtaista

SOSRAKE-osaamisverkosto-hanke tuli toukokuussa 2021 jo yhden vuoden ikään! Lue lisää ensimmäisestä vuodestamme sekä tulevasta toiminnastamme SOSRAKEn kesäkirjeestä.

Viimeaikaista kehittämistä

Hankkeessa syksyn 2020 aikana toteutettuun rakenteellisen sosiaalityön osaamiskartoituskyselyyn pohjautuva raportti on julkaistu keväällä 2021. Tulokset toimivat pohjana työ- ja valmennuspajojen sekä käytännön työn kokeilujaksojen suunnittelussa. Osaamiskartoituksen tulokset ovat kiinnostaneet alueellisesti sekä valtakunnallisesti. 

Nyt käynnissä on kolmas kehittämisvaihe: rakenteellisen tiedon työstäminen käyttöön. Tässä kehittämisvaiheessa keskitytään tuen tarpeiden yhteiskunnallisiin yhteyksiin, tiedon visualisointiin ja tuottamiseen erilaisille käyttäjille sekä tutustutaan sosiaaliseen raportointiin ja kehittämisehdotusten muotoiluun.  

Laajassa osaamisverkostossa vuorovaikutus ja yhdessä oppiminen toteutetaan digitaalisella alustalla. Alusta avattiin keväällä 2021, ja sen käyttö etenee rakenteellisen sosiaalityön kuukausiteemojen muodossa.  

Hankkeen tavoitteet ja toteutus

SOSRAKE-osaamisverkostossa parannetaan edellytyksiä asiakaslähtöisemmälle palveluiden kehittämiselle ja tiedolla johtamiselle. Ne osana monitoimijaista suunnittelua ja toteuttamista ovat tärkeitä keinoja yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvoinnin edistämiseksi. Osaamisverkosto koostuu hankkeen osatoteuttajien ja avainkumppaneiden henkilöstöstä sekä opiskelijoista. Kehittämistyön kokonaisuutta koordinoi ISO.

Hankkeen toteutus painottuu eri tavoin osatoteuttajasta riippuen. Essotessa ja Kainuun sotessa kehittäminen keskittyy laajan tietopohjan (mm. palvelutarpeen arvioinnit, sosiaalinen raportointi sekä kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen vaikuttavuustieto) hyödyntämiseen.

XAMK ja DIAK toimivat osaamisverkostossa koulutuksellisina asiantuntijoina ja vastaavat erityisesti sosiaalialan rakenteellisen työn opinnollistamisesta. Lopputuloksena luodaan 5 op:n laajuinen rakenteellisen sosiaalityön opintokokonaisuus, ja tavoitteena on sen jääminen osaksi ammattikorkeakoulujen vapaasti valittavaa opetusta.  Opintojakso toimii tulevaisuudessa myös täydentävänä koulutuksena jo työelämässä oleville. Opintokokonaisuuden lisäksi hankkeen keskeisenä tuotoksena on sosiaalialan rakenteellisen työn käsikirja.

Hankkeen videot

Hankkeen materiaaleja

Julkaisut

.pdf
Tiedolla vaikuttamisen mahdollisuudesta toteutukseen. Rakenteellisen sosiaalityön osaamiskartoitus.

Blogikirjoitukset

Seuraa somessa

Ota yhteyttä

Anne Surakka

erityisasiantuntija, tiedolla johtaminen, projektipäällikkö, SOSRAKE-osaamisverkosto-hanke

044 074 4674

anne.surakka@isonet.fi

Iiro Väisälä

projektikoordinaattori, SOSRAKE-osaamisverkosto-hanke

044 491 5672

iiro.vaisala@isonet.fi

SOSRAKE-hankkeen toteuttajien logot