Siirry pääsisältöön (Paina Enter)
ISO-toiminta
-

SOSRAKE-hanke

SOSRAKE-osaamisverkosto-hankkeessa kehitetään sosiaalialan ammattilaisten osaamista tuottaa, kerätä, jäsentää ja hyödyntää rakenteellista tietoa sekä sitä kautta vaikuttaa yhteiskunnallisiin ongelmiin ja eriarvoisuuteen. 

Hankkeen slogan on “tieto - vaikuttaminen - hyvinvointi: osaamista yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen ja eriarvoisuuden vähentämiseen”.

SOSRAKE: tieto - vaikuttaminen - hyvinvointi

Ajankohtaista

Viestintävalmennus on loppusuoralla ja viimeinen tapaaminen on 1.12. Viestintävalmennus toteutetaan yhteistyössä Kaskas median kanssa.

Palautenostoja valmennuksesta (30.9.)

 • Tämä on hyvä idea ja ajatus: esimerkiksi sosiaalitoimen väen oma viestintäkanava yhteisinä tuotoksina suoraan sosiaalilautakuntiin.
 • Valmennus antoi työvälineitä käytännön työhön.
 • Sosiaalityö tarvitsee mielestäni rohkeampaa viestintää, jotta työ tulisi tutummaksi kaikelle kansalle ja päättäjille.
 • Pohdin koulutuksen aikana, miten kaikille sosiaalialan ammattilaisille pitäisi antaa vähintään tämän koulutuksen kaltainen peruspaketti viestinnästä ennen valmistumista.
 • Loistava alku sille, että todella osaisimme ja ennen kaikkea uskaltaisimme kertoa muille arvokkaasta sosiaalityön tiedosta.

Keväällä tulossa sosiaalialan rakenteellisen työn koulutus- ja valmennuskokonaisuus: 

 • ilmoittautuminen aukeaa joulukuussa – tilaa ISOn uutiskirje niin saat ajantasaista tietoa! 
 • toteutus 14.3.-31.5.2022 
 • monimuoto-opinnot (5op) 
 • verkkototeutus + kaksi lähipäivää 

 

Viimeaikaista kehittämistä

Essotessa on treenattu tavoitteen asettamista ja kouluttauduttu asian tiimoilta. Tutustu lisää rakenteellisen sosiaalityön tieto lisää näkyvyyttä ja vaikuttavuutta -uutiskirjeestä (avautuu uuteen välilehteen klikkaamalla). 

Lisäksi valmennus- ja koulutuskokonaisuuden valmistelu on kovassa vauhdissa. Kevään pilotointi on yksi kohokohta SOSRAKE-hankkeen kehittämistyössä. SOSRAKE-hankkeen avainkumppanit ovat saaneet teemamaistiaisia hankkeessa luodun osaamisverkosto -alustan kautta, jossa toteutetaan joustavasti kuukausiteemoja rakenteellisen sosiaalityön maailmasta. Alustalla opitaan vuorovaikutteisesti ja yhdessä osana laajaa osaamisverkostoa. Kuukausiteemoja alustalla tähän mennessä: 

 • sosiaalihuollon asiakasprosessin rakenteellinen ulottuvuus  
 • vaikuttavuus  
 • mittarit vaikutusten arvioinnissa  
 • yhteiskehittäminen 
 • vaikutus- ja vaikuttavuustieto 
 • taloudellisen arvioinnin lähtökohtia 
 • sosiaalinen raportointi 

Jos halua kuulla osaamisverkostosta lisää - ota yhteyttä! Hanketiimiläisten yhteystietoja löytyy sivun lopusta. 

Hankkeen aiempaan kehittämistyöhön pääset käsiksi kootusti SOSRAKEn hankekirjeestä (avautuu uuteen välilehteen klikkaamalla). 

Hankkeen tavoitteet ja toteutus

SOSRAKE-osaamisverkostossa parannetaan edellytyksiä asiakaslähtöisemmälle palveluiden kehittämiselle ja tiedolla johtamiselle. Ne osana monitoimijaista suunnittelua ja toteuttamista ovat tärkeitä keinoja yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvoinnin edistämiseksi. Osaamisverkosto koostuu hankkeen osatoteuttajien ja avainkumppaneiden henkilöstöstä sekä opiskelijoista. Kehittämistyön kokonaisuutta koordinoi ISO.

Hankkeen toteutus painottuu eri tavoin osatoteuttajasta riippuen. Essotessa ja Kainuun sotessa kehittäminen keskittyy laajan tietopohjan (mm. palvelutarpeen arvioinnit, sosiaalinen raportointi sekä kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen vaikuttavuustieto) hyödyntämiseen.

XAMK ja DIAK toimivat osaamisverkostossa koulutuksellisina asiantuntijoina ja vastaavat erityisesti sosiaalialan rakenteellisen työn opinnollistamisesta. Lopputuloksena luodaan 5 op:n laajuinen rakenteellisen sosiaalityön opintokokonaisuus, ja tavoitteena on sen jääminen osaksi ammattikorkeakoulujen vapaasti valittavaa opetusta.  Opintojakso toimii tulevaisuudessa myös täydentävänä koulutuksena jo työelämässä oleville. Opintokokonaisuuden lisäksi hankkeen keskeisenä tuotoksena on sosiaalialan rakenteellisen työn käsikirja.

Hankkeen videot

Hankkeen materiaaleja

Tiedostot

.jpg
Minkälaisia ovat sosiaalityön roolit?
.jpg
Mikä murentaa Essoten työikäisten sosiaalityön asiakkaiden elämisen kivijalkaa?
.pdf
Mikä keikuttaa Kainuun soten työikäisten sosiaalipalveluiden asiakkaiden venettä?

Julkaisut

.pdf
Tiedolla vaikuttamisen mahdollisuudesta toteutukseen. Rakenteellisen sosiaalityön osaamiskartoitus.

Blogikirjoitukset

Seuraa somessa

Ota yhteyttä

Anne Surakka

erityisasiantuntija, tiedolla johtaminen, projektipäällikkö, SOSRAKE-osaamisverkosto-hanke

044 074 4674

anne.surakka@isonet.fi

Hanna Tervo

suunnittelija, vs. projektikoordinaattori, SOSRAKE-osaamisverkosto-hanke

044 775 7660

hanna.tervo@isonet.fi

SOSRAKE-hankkeen toteuttajien logot